2DAY'S POSTS INFO

6 Tips Voor Hardlopen In Het Donker

Hardlopen in het donker, het is weer zo ver. Vorig weekend ging de klok een uur terug waardoor het nu rond 17:00 alweer donker wordt en het duurt niet lang of het blijft in de ochtend ook langer donker. Maar wanneer jij een full time job hebt of studeert, zijn je trainingen al gauw op de ochtend en avonduren aangewezen. En sinds deze in het donker gehuld worden vragen die om wat extra aandacht. Want hoe ga je veilig de straat op?

Shine bright like a diamond
Loop eens binnen bij de running speciaal zaak bij jou in de buurt en je zult zien dat ze best een verzamelingetje hebben om jou veilig de deur uit te laten gaan. Denk hierbij aan:

–          Veiligheidshesje (zo eentje die bouwvakkers dragen)

–          Lampjes die je kunt klemmen om de hiel van je schoen

–          Reflecterende bandjes die je om je bovenarm kunt dragen (of met verlichting erin)

–          Maar ook fashion jacks voor hardlopen, die speciale stofjes hebben die reflecteren zodra er licht op komt. Super leuk! 

Links lopen
Maar naast verlichting is links lopen, een tip die eigenlijk ook overdag geldt, ook van groot belang zodat je het verkeer tegemoet ziet komen. Zo kun jij nog altijd de beslissing nemen om de berm in te springen, wanneer je het idee hebt dat de auto je niet ziet. Wanneer je rechts loopt zie je ze niet aankomen en schrik je je rot wanneer er ineens een fiets of auto voorbij raast.

Fiets/voetpaden
Kies dan ook in de avond liever voor een fietspad dan die lekkere route over de dijk of in de polder. Gewoon niet verstandig, wanneer het weer langer licht is zal je er extra van genieten! En houd rekening met een ‘vlucht’ route, bijvoorbeeld een berm of iets waar je naar toe kunt springen wanneer de bestuurder jou niet ziet. Desnoods klim je de bosjes in, maar denk er in ieder geval over na, zo kan je beter anticiperen wanneer het daadwerkelijk zo ver komt.

Muziek
Wanneer je in het donker loopt is het eigenlijk ook verstandiger om je oordopjes thuis te laten. Overdag ben je al afgezonderd maar zijn je zintuigen alerter omdat het simpelweg makkelijk te zien is. In het donker moet je nog meer opletten en  daarbij komen je oren behoorlijk van pas. Toch eigenwijs en met muziek in? Demp het volume dan tot standje: ik hoor de auto’s wel, maar mijn gehijg niet :)

Samen is sterker dan één
Loop in groepsverband, want in je eentje de voetpaden door het park volgen is misschien niet zo heel prettig. Met je collega’s, loopmaatjes of vrienden/vriendinnen door het park is al een heel ander verhaal. Zo blijf je weg van de gevaarlijke auto’s en fietsers, maar loop je niet alleen ergens in de middle of nowhere.

Bereikbaarheid
Zorg dat je je mobiel bij je hebt. En het maakt niet uit of het nou dag of nacht is, draag hem bij je, en in het bijzonder in de avond, omdat het meestal rustiger is op de weg en je dus minder snel iemand tegen komt die er wel eentje bij zich draagt. En dat hoeft niet altijd voor the worst case scenario te zijn (met gebroken botten in een greppel), maar kan ook simpelweg zijn omdat je je enkel verstuikte, ineens ontzettende honger krijgt of niet meer weet je waar je bent. (Gave foto’s onderweg tellen ook!)

Dus… voordat jij je in het donker begeeft: ren even langs de runningstore voor je kerstboomoutfit, demp het volume van je oordopjes, denk na over waar je gaat lopen of ga samen met een groepje en zorg dat je iets hebt waardoor je je telefoon bij je kunt dragen (oja: en zorg dat ‘ie opgeladen is ;)).

Hoe veilig ren jij in het donker?

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Manon
  30 oktober 2014 at 06:47

  Handige tips, als het al donker is vraag ik sowieso altijd aan m’n vriend of hij mee wil fietsen (of lopen als ie dat straks weer kan). Woon in een gedeelte van de stad waar soms een beetje rare types rondlopen, dus dan vind ik het niet zo prettig om in m’n eentje in het donker te lopen haha

  • Reply
   Girlontherun
   30 oktober 2014 at 18:16

   Ah, dat is inderdaad heel fijn als je je vriend mee kunt nemen! Dan heb je gewoon je personal bodyguard! :)

 • Reply
  Marjolein
  30 oktober 2014 at 08:56

  Goede tips, links lopen en geen muziek doe ik vaak ook al overdag. Haha maar mijn vriend vindt het sowieso niet fijn als ik in het donker ga lopen, in een hesje mag het nog net :p. Hij wil nog langer met mij hebben, zegt ie.

  • Reply
   Girlontherun
   30 oktober 2014 at 18:17

   Ah, wel begrijpelijk. Je valt simpelweg gewoon niet echt op! Wel heel slim dat je helemaal geen muziek in doet, is inderdaad het aller veiligste!

 • Reply
  Cindy
  30 oktober 2014 at 09:54

  Ik loop met een veiligheidshesje die ik bij Lidl heb gekocht, felle kleding met reflectie en een bovenarmband met lampjes, ook van Lidl. Gisteren had ik wel met muziek gelopen, maar inderdaad een stuk zachter dan normaal. Ik vind het gek, in onze loopgroep van Start to Run moeten we altijd rechts lopen, maar als ik alleen loop, loop ik ook altijd links. Fijne tips!

  • Reply
   Girlontherun
   30 oktober 2014 at 18:19

   Ah ideaal! Heel slim inderdaad om je muziek zachter te zetten, dan schrik je niet en heb je het eerder door.
   Oh, dat is wel vreemd! Nou ik zou lekker links blijven lopen inderdaad!!
   En misschien dat jullie als groep anders teveel het verkeer hinderen? Mensen kunnen wel achter jullie blijven fietsen, maar als jullie links lopen moeten ze vol op de rem, dus op zich is het wel logisch!

   Maar in je eentje inderdaad vooral links blijven lopen! :D

 • Reply
  Ilse
  30 oktober 2014 at 18:20

  Kerstboomoutfit… Hahaha geweldig! :-) ben zelf idd ook nog op zoek. Twijfel over die gave tight van Nike met die reflecterende streepjes!

  • Reply
   Girlontherun
   30 oktober 2014 at 18:21

   Ik vond die Tight super gaaf, maar werd toch ietwat onzeker toen ik hem aan had. Die streepjes maken zegmaar uhm… een beetje breed. Mijn collega’s lachte mij uit, maar het was voor mij de reden om hem terug te hangen in het rek hihi. Zonde, want het is echt de ideale tight om inderdaad mee op te vallen!!

 • Reply
  thas
  30 oktober 2014 at 21:18

  Ik liep dus vandaag links (vroeger bij atletiek ook) maar soms moet je echt uitkijken voor fietsers die teveel naar links (voor hun rechts) fietsen, en dan vraag ik me toch weer af of ik niet beter rechts kan lopen:p
  Ik had btw een vraagje gesteld ergens onder een blog, over je hartslag. Het was die blog over het crossen, weet niet of je hem al had gezien?

 • Reply
  thas
  30 oktober 2014 at 21:19

  Gave foto btw hierboven de blog, stond je soms in de koplampen van een auto haha.

 • Reply
  Girlontherun
  30 oktober 2014 at 21:21

  Haha dat heb je helemaal goed!! Zijn inderdaad de koplampen van de auto hihi, gaaf effect he!

  En ik had inderdaad geantwoord op je stukje, sorry dat dat zo laat is!!:0

  En idd, ik heb ook wel eens heel hard: PAS OP! Geroepen, wanneer er een fietser aan kwam die op haar telefoon zat. Het blijft lastig, maar nu kon ik uitwijken, als dat achter mij had gezeten.. :)

 • Leave a Reply