2DAY'S POSTS

Alles over eten en drinken rondom de halve marathon

Loop jij binnenkort de halve marathon? Dan zijn eten en drinken twee belangrijke pijlers. Afhankelijk van de temperatuur waarin je loopt moet je op een aantal dingen letten.

Drinken
Tijdens de halve marathon verlies je ontzettend veel vocht. Bij temperaturen van 20 graden verlies je al 1 liter vocht per uur. Het is daarom belangrijk om voldoende vocht ingeslagen te hebben voor je aan de start verschijnt. Drink de dagen voor je race regelmatig kleine beetjes water, zo kan je lichaam het optimaal opslaan. Neem tot maximaal een half uur voor de start nog vocht in. (Zorg dat je naar de WC kan!) Ook tijdens je run is het belangrijk om je vochtpijl in de gaten te houden. Maak gebruik van de tussen stops en drink dat beetje water. Zo voorkom je uitdroging of andere nare situaties. Ook na je race weer voldoende drinken is belangrijk, want zodra je klaar bent gaat je lichaam afkoelen en verlies je heel veel vocht.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn ontzettend belangrijk voor je run. Ze geven je lichaam energie en zorgen voor een vol gevoel. In sportdrankjes zitten veel koolhydraten, en ook al gaan er gemengde geruchten rond over sportdrank en de werking ervan, raadt ik het toch aan om in te nemen. Vooral als je gewoon recreatief loopt. Een energie gel of beetje sportdrank kan je net weer de extra energie geven waardoor jij de halve marathon toch lekkerder uit loopt dan zonder. Het is handig om in de dagen voorafgaand aan je run koolhydraten te eten, zoals pasta. Zo bouw je alvast reserves op. Ook na je run zijn koolhydraten weer erg belangrijk om weer aan te vullen wat je zojuist verbruikt heb. Een sportdrankje na je run is dan voor even voldoende.

Ontbijt 
Het is niet aan te raden om ineens te veranderen van ontbijt op de dag van de halve marathon. Eet gewoon wat je normaal ook eet, een bruine boterham met wat zoet beleg of je dagelijkse schaaltje yoghurt met cruesli. Probeer dit 3-4 uur voor de start te eten. Neem nog een tussendoortje rond 1-2 uur voor de start, een banaan of krentenbol bijvoorbeeld. Zo is je maag toch vol, maar zul je er geen last van krijgen tijdens de run. Warm eten is niet aan te raden!

Alcohol
Pas op met alcohol rondom je run. Alcohol is een vochtvreter en je kunt dus beter géén alcohol drinken in de dagen voorafgaand aan de halve marathon. (Natuurlijk ook niet tijdens de run! ;) Als je ’s avonds gezellig met vrienden wil vieren dat je deze prestatie hebt neergezet, wees dan bij deze gewaarschuwd; alcohol kan een hele andere werking hebben dan normaal. Het lichaam heeft een flinker klapper gemaakt en heeft veel vocht verloren. Hou het deze avond rustig en breng je vochtbalans op pijl door af en toe water bij de wijn te drinken. Kans op sneller dronkenschap is ook zeker aanwezig, dus geniet vooral van je drankje en doe het rustig aan.

Wat eet & drink jij rondom je halve marathon?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Andrea
  17 mei 2013 at 16:29

  Ik vermijd (rood) vlees de dagen voor een wedstrijd. Rood vlees verteert langzaam en kan daardoor buikklachten (kramp) veroorzaken bij zware inspanning. Iets wat je onderweg niet wilt… :)

  • Reply
   Kirsten Lofers Adema
   17 mei 2013 at 16:49

   Slim! Ik heb er nog nooit last van gehad, maar dat is idd iets wat je niet wilt en als je er gevoelig voor bent, beter kunt voorkomen!:) Dankje voor de tip!

 • Reply
  Julie Hapjesprincess
  26 maart 2014 at 08:12

  Interessant artikel! ik heb onlangs mijn eerste marathon gelopen en omdat ik toch genoeg vocht binnen wou hebben, had ik in de ochtend voor de marathon vrij veel water gedronken. Ik moest al na 5 km naar het toilet :( Heel ambetant. Ook op 20km moest ik opnieuw.

 • Leave a Reply