Be prepaired! Zandvoort Circuit Run 24/03/2013

Morgen is de Zandvoort Circuit Run en net zoals mijn runningbuddy & ik, zullen er nog veel meer lopers heen gaan. Of misschien lopen jullie wel een andere run? Maar bereid je goed voor! Morgen staat er een behoorlijk krachtige wind op de voorspelling van 50 km/u, daarnaast ook nog eens een temperatuur van -2 die aanvoelt als -10! Dus het wordt een barre tocht morgen, vooral voor de 12km. runners. Niet dat we ons daar door tegen laten houden! Toch?!

[Overigens heeft de organisatie van de Zandvoort Circuit Run aangekondigd extra warmte dekens in te slaan, mutsen en handschoenen te verkopen en voor aan alle deelnemers aan de 12 km. een poncho te geven bij de finish!]

Maar hardlopen is onze levensstijl, dus wij zullen bikkelen, wij zullen vechten tegen de wind  en doorlopen tegen de kou. Wij kunnen dat en wij zullen dat doen! Maar… bereid je wel goed voor.

Op runnersweb stonden vandaag al 8 handige tips die je in acht dient te nemen morgen. Ik citeer letterlijk van deze website:

Het wordt koud zondag, tijdens de Runner’s World Zandvoort Circuit Run (en de Venloop, en de andere evenementen die dag). Weerbureau’s waarschuwen voor een gevoelstemperatuur van min 10 (of erger). Om je er een beetje op voor te bereiden, herhalen we onze tips tegen de kou nog maar eens:

Rek je warming-up
Als het buiten koud is, hebben je spieren, pezen en banden meer tijd nodig om soepel te worden, dus is het raadzaam om een langere warming-up af te werken.

Houd je handen warm
Omdat ze tijdens het hardlopen weinig werk hoeven te verrichten, zijn je handen bijzonder kwetsbaar voor de kou.

Blijf drinken
Onder winterse omstandigheden willen lopers hun vochtpeil nog wel eens verwaarlozen. Omdat ze minder merken van hun transpiratie, zijn ze minder alert op hun drinkgedrag. Bedenk dat je in de kou net zoveel kunt zweten als op warme dagen, zeker als je veel kleding draagt.

Laat de korte broek thuis
Spieren en pezen kunnen in ijskoude condities behoorlijk gaan opspelen na het lopen. Een lange, strakke trainingsbroek houdt je benen niet alleen warm tijdens de wedstrijd, maar kan je ook binnen grote diensten bewijzen bij je herstel. De strakke tights zorgen ervoor dat de afvalstoffen uit de spieren snel afgevoerd worden en je minder last hebt van verzuring.

Verpak het goed
Het zijn niet alleen je vingers die te lijden hebben onder de koude omstandigheden. Ook je schaamstreek krijgt het zwaar te verduren, zeker als je te luchtige loopkleding draagt. Bezuinig dus niet op thermo-ondergoed, Het zorgt ervoor dat je zweet adequaat wordt afgevoerd en de warmte binnen blijft.

Zorg voor droge kleren na afloop
Na afloop van een wedstrijd koel je (zelfs bij zomers weer) snel af. Zorg dat je genoeg droge kleren klaar hebt liggen om je in te verpakken.

Laat je verwachtingen los
Loop je niet in het gewenste tempo: ga dan gewoon voor een ‘PR onder nul’.”

En vooral dat laatste puntje vind ik erg belangrijk! Mijn doel was morgen een PR te gaan lopen van 26 minuten, ik moet realistisch zijn en toegeven dat die kans nu wel verkleint. Het blijft mijn doel, maar ik ga vooral voor een PR onder nul.

Buiten alle waarschuwing om, wil ik alle deelnemers ontzettend veel succes (en een beetje sterkte) wensen! Vergeet niet om te genieten van je run en de gezellige sfeer! En wie weet komen we elkaar wel tegen.

Voor nu: lekker op tijd slapen en morgen fris & fruitig aan de start verschijnen.

Tot morgen! 

Girlontherun

13 Comments

  1. Je hebt je in ieder geval nog goed ingelezen en wilt andere lopers daar nog bewust van maken. Heel goed!

    Wat betreft kleding met deze weersomstandigheden is het stopwoord: Laagjes! Je kunt het beste 3 lagen dragen. Dat word mij in ieder geval altijd geadviseerd. Thermo-ondergoed, topje, shirtje, windjack. Ook dragen sommige lopers nog een korte broek/short over de lange tight. Hier zie ik met regelmaat lopers voorbij komen die dat doen met deze barre kou. Ziet er misschien niet uit, maar lekker boeiend! ;-)
    Muts en handschoenen spreken natuurlijk voor zich!

    Succes in ieder geval. Ik ga morgenochtend ook een klein loopje doen. Wellicht ligt er dan ook sneeuw…. alweer…. Maar ECHTE lopers laten zich door niks tegenhouden en met looppassie er tegen aan!

    • En? Lag er nog sneeuw bij jullie? In Zandvoort waaide het behoorlijk, maar gelukkig geen regen en/of sneeuw! Hoe ging je rondje?

      • Er lag gelukkig geen sneeuw. Was wel voorspeld. Mijn rondje ging op zich wel fijn. Alleen nu weer last van mijn kuitjes… :-( Gaf wel een kick om in deze kou te lopen. Zelf heb ik geen last van de kou gehad tijdens het lopen.

      • Belangrijkere vraag: Heeft je eigen kledingadvies ook voor jou gewerkt? Of was het nog rillen van de kou?

    • Dankjewel! Het ging eigenlijk best goed, ik zal vanavond een update geven op de site!

  2. Ik blijf wel wat langer onder de warme dekens liggen… ;-)

    Goed dat je je er in verdiept hebt! En nu zorgen dat je het ook goed in de praktijk brengt en geen nare effecten van je ‘PR onder nul’ over houdt!

    Succes en loop ze!

    • En vergeet niet een muts op te doen!

      Daarnaast ook niet vergeten wat zakdoeken mee te nemen omdat je door de kou een aardige kans op een loopneus hebt. Staat zo niet charmant…

        • Heerlijk! Laat Janie maar d’r rondje doen, dan draai ik mij nog een keer om.

          Sowieso was het gisternacht (net als deze nacht) te laat geworden om er echt vroeg uit te zijn. Ach ja… De stilte van de nacht (en het bijbehorende werkgevoel/tempo) heeft ook zo z’n charmes!

        • Btw: Fijn om te horen dat je die zakdoeken niet voor niks het circuit rond hebt gesleept! Het is ook een stuk hygiënischer dan je neus met je handschoen afvegen. Iets wat ik al veel lopers heb zien doen! De smeerlappen… ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*