2DAY'S POSTS

De beste houding tijdens het hardlopen

De houding van je lichaam is ontzettend belangrijk bij hardlopen. Het kan de snelheid van het lopen bevorderen en het verminderd de kans op rugklachten. Je lichaam krijgt veel te verduren tijdens een gemiddelde run en daarom komt Girlontherun nu met een post over de beste houding tijdens het hardlopen.

Op het internet heb ik een simpele afbeelding gevonden waarbij precies wordt uitgelegd wat de beste houding is per lichaamsdeel. Onder de afbeelding staan de belangrijkste punten even op een rijtje uitgelegd.

1. Hoofd
Houdt je gezicht omhoog gericht. Kijk desnoods naar een punt in de verte en focus daarop, als je namelijk naar beneden gaat kijken heb je grote kans op rugklachten omdat je hoofd te ver naar voren over helt.

2.Schouders
Houdt je schouders ontspannen en rustig naast je. Iemand moet in feite een duw tegen je schouder kunnen geven zonder weerstand te krijgen, je schouder beweegt gewoon lekker mee.

3. Armen
Houdt de armen lekker naast het lichaam, om en om gaan ze mee naar voren. Ga niet voorbij je borst of met je ellebogen helemaal richting je rug, maar probeer ze rustig naast je te houden en in controle.

4. Ellebogen
Zoals je hierboven al leest, houdt ze een beetje in controle. Tussen je zij en je buik, zwaai ze niet om je lichaam heen!

5. Handen
Houdt je handen in een ontspannen vuist. Knijp niet en druk je vingers niet tegen elkaar aan.

6. Torso
Houdt je lichaam lang, buik lang en borst vooruit. Mocht je de houding even kwijt zijn, adem dan diep in en houdt die houding vast.

7.Heupen
Houdt je heupen gewoon netjes in het midden. Loop niet ‘achter je heupen aan’, zoals je vaak in tekenfilms ziet. ;)

8.Knieën
Loop nooit met je knieën op slot. Dus nooit helemaal recht. Houdt je knieën altijd een beetje gebogen, hierdoor vang je de klappen op de grond beter op met je lichaam.

9. Onderbenen
Je onderbeen moet je lichaam niet nog langer maken, dus als je hem neer zet zit hij ongeveer onder je knie. Klinkt wat lastig, maar als je het even uit probeert, zal dit bijna vanzelf gaan waarschijnlijk.

10. Enkel, voet en afrol
Houdt je enkel gebogen bij het landen, het is namelijk het beste om op je voor-/midden voet te landen. Veel lopers landen op hun hak, het vergt oefening om een voor-/ midden voet landing onder de knie te krijgen. Rol vervolgens met je voet af. Tip: Probeer eens ‘licht’ te lopen. Je gaat er meteen sneller van!

Aan hoeveel van de 10 punten voldoe jij al?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lindsey
  28 juli 2013 at 10:49

  Veel van die punten heb ik gelukkig onder de knie. Alleen mijn ademhaling heeft nog wat werk nodig.

 • Reply
  Ellen
  17 mei 2015 at 13:27

  Handige tips. Wel beter als de taalfouten uit de tekst worden gehaald.

 • Reply
  Melissa
  17 mei 2015 at 13:48

  Inderdaad al vaker geprobeerd om op mijn voorvoet te landen, maar vind het echt lastig!

 • Reply
  Melissa
  17 mei 2015 at 13:49

  grappig! zie nu pas dat dit echt een oud artikel is :P

 • Leave a Reply