2DAY'S POSTS INFO RUNNING

Slim trainen met deze hardloop tips

Je wilt langere afstanden maken, sterker worden en het liefste je tijden daarbij verbeteren. Wanneer je bij een evenement van start gaat word je van links & rechts ingehaald. Zelfs die wat oudere man, die een beetje kreupel loopt, gaat je voorbij. Hoe dan? Niet iederéén heeft toch die aanleg die ik dan zogenaamd ‘mis’? Klopt, en op die uitzonderingen na, hebben al die mensen om jou heen ook training nodig. Er speelt natuurlijk van alles mee, maar de basis begint bij juist trainen. En om het iets gemakkelijker te maken geef ik je vandaag een aantal slimme tips om je hardloopprestaties te verbeteren. 

Natuurlijke aanleg
Het begint al op de basisschool, de één gaat sneller dan de ander. Weer een ander kan beter voetballen en de ander kan véél langer touwtjespringen. Ieder zijn ding. Het gekke is dat naarmate we ouder worden, er altijd iets van die aanleg blijft hangen. Zo lopen sommige mensen zonder enige training de Dam tot Damloop en dan ook nog in een tijd waar menig loper onwijs jaloers op is. Lees: Onder de 1 uur en 15 minuten. Jammer genoeg kunnen wij weinig doen aan onze natuurlijke aanleg, je hebt het of je hebt het niet. Wel zie je vaak dat jonge kids die door hun ouders op atletiek zijn gezet een voorsprong hebben. Maar ik denk dat je dat kunt vergelijken met iemand die je op zijn 4de op pianoles zet. Oefening baart kunst, aanleg versneld het. So don’t worry als je niet over het magische ‘talent’ beschikt die zo zeldzaam is! 

Een doel stellen
Voordat je ook maar aan een schema hoeft te denken, is het tijd om een doel op te stellen. Kies een afstand en een tijd. Ga bij jezelf realistisch na; Hoeveel weken of maanden heb ik nodig? Waar begin ik op  dit moment, wat kan ik nu met mijn conditie? Verbeter ik veel? Hoeveel? Heb ik blessures?

Ik zal mijzelf als voorbeeld nemen:
Natuurlijk wil ik die 10 kilometer in 40 minuten lopen zodat ik van mijn collega’s kan winnen, maar realistisch is het totaal niet. Tenminste niet voor binnen nu en een aantal maanden, dus bedenk ik mij wat realistisch is. Ik ben sterker op kort, heb daar nu een PR van 21:07 op de 5km, dat tempo houd ik nog niet 10 kilometer vol, mijn huidige PR staat op 45:30, dus zou het tof zijn om er een minuut van af te rennen. Op de vijf kilometer hoop ik door eerst te trainen voor de snelle 10, uiteindelijk ergens dicht tegen de 20 minuten aan te lopen. Dit zijn dan ook de twee doelen voor het nieuwe jaar.

Realiteit-check
Die doelen zijn heel leuk, maar zijn ze ook realistisch? Hiervoor kan ik je geen formule geven, maar gezond verstand doet vaak genoeg. Kijk naar je tijden van de afgelopen jaren of van je afgelopen trainingen. Maak je nog progressie? Hoeveel is die progressie? Heb je het idee dat je op je maximale loopt? Kost het je steeds meer moeite om sneller te gaan? etc. Want dit speelt allemaal mee. Waarom ik dan toch train voor 1 minuut eraf? Nou, wanneer ik naar mijn wedstrijdtijden tot nu toe kijk, loop ik ieder jaar een paar minuten van mijn snelste tijden af. En aangezien ook ik nog niet zo heel lang fanatiek train, moet er nog meer uit te halen zijn.

Trainingsschema
En hier komt het heikele punt. Want tot nu toe hoor ik van iedereen wat anders. De één vindt dat je op gevoel moet trainen, de ander vindt dat je keihard moet trainen tot huilens aan toe. En dan zijn we nog niet eens begonnen aan de invulling van schema’s. Elke trainer heeft zijn of haar eigen visie erop, wat natuurlijk ontzettend goed is wanneer het werkt. En nog belangrijker: Wanneer het bij jou werkt. Wanneer je dus in zee gaat met een trainer is één ding belangrijk: jullie moeten elkaar begrijpen. En soms moet je elkaar ook leren begrijpen, want wellicht vindt hij of zij dat je hele andere dingen moet gaan doen, maar wees je ervan bewust dat je je op je gemak voelt. Het moet wel leuk blijven!

Mijn ervaring
Heb je niet de luxe van een persoonlijk schema dan kun je misschien uit de voeten met de volgende tips. Want er zijn natuurlijk wel kapstokjes waar je je aan vast kunt houden. Waardoor je net even wat ‘slimmer gaat trainen’. Zo kun je deze vuistregels aanhouden:

– Train liever 3 keer in de week kort, dan 1-2 keer in de week lang
En daarmee bedoel ik; Wanneer je gaat beginnen met hardlopen of het serieuzer gaat aanpakken, bouw dan eerst de frequentie op. Train liever drie keer in week iets korter, dan één of twee keer langer. Waarom? Wanneer jij die drie keer traint, went jouw lichaam aan de inspanningen en gaat zich daar aan aanpassen. Ze snapt waar je mee bezig bent. Maar train je maar één keer in de week, dan komt de belasting continu ‘onverwachts’, je maakt spieren stuk, laat ze herstellen, maar wacht vervolgens eigenlijk te lang voordat je er weer wat mee doet. Natuurlijk is 1x hardlopen beter dan niets, maar je zult niet sneller worden of betere prestaties gaan neerzetten. Ook twee keer is al beter, maar drie heeft de voorkeur.

– Doe 3 verschillende trainingen
Vul ze dus vervolgens ook allemaal anders in. Want drie keer in de week 5 kilometer lopen in 30 minuten levert je weinig op, behalve dat je weet dat je het kunt. Door elke training anders in te vullen train je verschillende energiesystemen. (Als ik daar nu op in ga wordt de blog wel erg lang, dus houd ik het even bij de invulling.)
Om die drie verschillende in te vullen kun je denken aan:
– Interval training
– Tempoloop
– Langzame duurloop
– Fartlek
– Herstelloop
Google deze varianten eens en je weet binnen no-time wat ze betekenen. Ga nu je trainingen op deze manier invullen, elke training een ander uit het rijtje. Wanneer je hiervoor altijd 3x hetzelfde trainde, gaat dit hele grote verschillen bij je teweeg brengen, ik weet het zeker!

– Een stapje verder
Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je gaan werken met hartslagzones. Eerst dien je die bij jezelf in kaart te brengen en vervolgens kun je deze toepassen in je trainingen. Want wanneer jij beter wordt, daalt je hartslag bij inspanning. Liep je normaal op 9km/u met een hartslag van 165, dan kun jij straks misschien wel 10km/u op dezelfde harstlag lopen en kost het je dus minder energie. Zo kun je dus ook je maximale snelheid gaan verhogen, door in hogere hartslagen te gaan trainen. Je kunt er echt van alles mee, super leuk! Maar het gaat wel een stapje verder en vereist eigenlijk ook veel meer uitleg. Beginnen met de afwisseling in 3 trainingen is dus al een hele goede start!

Hoe train jij nu?

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

Foto: Jasmine Jannissen

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Stacey
  12 december 2014 at 16:31

  Ik zou me moeten schamen als ik dit lees, ik train namelijk echt puur op gevoel. Natuurlijk weet ik wel een beetje hoe je op moet bouwen en wat verstandig is, maar ik kan heel slecht tegen schema’s, daar word ik een beetje dwars van.

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:23

   Absoluut niet! Het belangrijkste: Je moet het hardlopen leuk vinden en wil je er echt wat dieper in, dan zijn bovenstaande tips handig. Maar als die voor jou niet werken, dan moet je lekker op gevoel blijven rennen! :)

 • Reply
  Cindy
  12 december 2014 at 19:23

  Ik train in een loopgroep, op zaterdag intervaltraining (bleh) en op maandagavond duurloop. Op donderdagavond wisselt het, probeer vaak korte afstanden versneld te lopen. Maar echte aanleg om een Speedy Gonzales te worden heb ik niet..

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:24

   Je hebt wel de goede afwisseling te pakken! Maar als ik je zo hoor met intervaltraining & bleh, is snelheid ook niet je favo onderdeel. Lekkere duurloopjes en daar een beetje sneller in worden is ook heerlijk! Wel goed bezig!

 • Reply
  Ellis
  12 december 2014 at 21:21

  Hmmm…even met mijn neus op de feiten gedrukt. Wil ik mijn tijden volgend jaar echt aanscherpen dan zal ik ook echt vaker de intervaltrainingen moeten doen. En minder snel moeten kiezen voor die o zo comfortabele duurloop…

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:25

   Haha, klopt helemaal! Maar dat kun jij, ik weet het zeker!

 • Reply
  Lotte
  13 december 2014 at 08:45

  Een langzame praat duurloop :) Nog gezellig ook!

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:25

   Jaa, was vanochtend ook weer leuk! :D

 • Reply
  Esther
  13 december 2014 at 09:03

  Ik trainde eerst drie keer in de week, merkte echt verschil. Nu ben ik zo druk dat ik er bijna geen tijd meer voor vrij maak. Ben al blij als ik 1x in de week loop. Maar als ik dus lees dat dit slecht is, moet ik toch wat meer mn best doen. Thanks voor de tips!!

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:27

   Ja, leuk is dat hè. Maar het kost inderdaad erg veel tijd. 1x in de week lopen is niet zozeer slecht, maar het is beter wanneer je het verdeelt :)
   Alsjeblieft girl!

 • Reply
  Geke
  13 december 2014 at 11:55

  Bedankt voor de tips! Ik loop nu inderdaad 2 keer per week 5 km, altijd op dezelfde manier.. Misschien toch maar even opnieuw kijken naar mn trainingen hahah.

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:28

   Ja, leuk! Het gaat je zeker helpen als je wilt kijken of je er nog meer uit kunt halen! :)

 • Reply
  Danielle Toen
  13 december 2014 at 14:51

  Goed stuk!

  2x pw is voldoende om je conditie te onderhouden maar inderdaad wat je zegt wil je meer en harder lopen moet je die ene dag erbij pakken. Dan maak je progressie.

  Als je een intervaltraining hebt gedaan moet je daarna wel echt een dag rust nemen (24-36 uur). Als je te snel na een interval weer gaat trainen zit je nog in je herstelfase van het lichaam en wordt je conditie er niet beter op helaas:( Ennn krachttraining: een goede core en sterke spieren zorgen er ook voor dat je trainingsbelasting omhoog kan en je meer aan kan. Het is niet zo dat je van krachttraining langzamer wordt, je kan er juist veel sneller door worden en nog net dat eind sprintje er uit halen tijdens je wedstrijd.

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:31

   Mooie aanvulling en helemaal waar!!

 • Reply
  Jasmine
  13 december 2014 at 19:05

  Op de middelbare school haalde ik 9’ens voor sprint en 5’en voor de coopertest en shuttlerun. Maar nu ben ik met hardlopen niet echt snel. Ik train gewoon op gevoel (beter gezegd: ik doe maar wat…) voor de halve marathon van Eindhoven heb ik wel een schema als richtlijn gebruikt maar ik heb nog niet eens de helft van de trainingen gedaan volgens schema. Ik ben nu in een maand tijd zo veel sneller geworden door interval maar doordat ik wandel in plaats van op een rustig tempo loop weet ik dat ik nog sneller kan worden als ik serieuzer train. Door vanaf februari op de atletiekbaan te gaan trainen hoop ik de juiste begeleiding te krijgen :-).

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:32

   Ja, super leuk dat je bij de atletiek vereniging gaat!! Topper! Het scheelt inderdaad ontzettend veel en wie weet haalt het je sprintcapaciteiten wel weer omhoog :) Leuk!

 • Reply
  Menno
  14 december 2014 at 07:50

  Komende weken meer de focus op hardlopen en iets minder op wielrennen. Zo`n 4 a 5 afwisselende trainingen in de week. Wil een goede tijd op de 10 van Schoorl (feb 2015) lopen. Voel de druk van steeds sneller worden collega`s!

  • Reply
   Girlontherun
   14 december 2014 at 19:34

   Haha, welke collega’s? ;) Nou, ik ben bang dat het bij dromen blijft om ooit jouw tijden te lopen! Maar het is een mooi streven om steeds dichter achter jullie aan te kunnen rennen :)

 • Reply
  Thalassa
  15 december 2014 at 14:11

  Goede tip van die verschillende trainingen! Zie ook op best veel blogs meiden alleen duurlopen doen en daar word je niet echt sneller van!

 • Reply
  Kelly Vedonck
  22 december 2014 at 21:52

  Heel leuk artikel! Als je begrijpt vetverlies werkt is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om af te vallen. Spijtig genoeg verspreiden mensen vaak foute informatie wat ertoe leidt dat mensen met overgewicht helemaal de verkeerde richting uitgaat als het aankomt op diëten en sporten. Leuk om te zien dat je weet waar je het over hebt :-)

 • Leave a Reply