2DAY'S POSTS FITSPIRATION INFO LIFESTYLE

Blijf in balans tijdens de donkere wintermaanden

Je studeert, je werkt, gaat naar feestjes, leest boeken, maakt tijd voor je geliefden, wilt ook nog voldoende bewegen en het liefste elke dag (minimaal) 30 minuten sporten. Waar haal je de tijd vandaan? Geen idee, maar je propt het  allemaal in je, inmiddels uitpuilende, agenda. En het lukt. Maar iedere avond lig je net iets te laat in bed en iedere morgen neem je het weer voor: vanavond ga ik écht op tijd naar bed! En je weet natuurlijk al dat het vanavond weer net zo laat wordt. Hopelijk weet deze blog je te motiveren om meer balans te brengen in je dagelijks leven, want dat dat belangrijk is moge duidelijk zijn.

Grotere kans op stress in de wintermaanden
Want de dagen lijken korter, je stapt uit bed in het donker en komt thuis in het donker. Tegen vijven heb je het idee dat je al tot tien uur ’s avonds op kantoor bent en in de ochtend wil je maar niet geloven dat het nu echt al tijd is om uit bed te gaan. En kom je dan eindelijk thuis uit je werk/studie, dan moet je ook nog de motivatie vinden om in het donker én kou even ‘lekker’ te gaan hardlopen. Het gaat gewoon niet meer zo gemakkelijk als een paar weken terug.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat wij Nederlanders meer stress ervaren in de wintermaanden en dit voor 77% aan het slechtere weer te wijten valt. Dat we er dus iets bewuster van moeten zijn om de juiste balans te houden in ons leven en trainingen, is eigenlijk zo gek nog niet. Zelf heb ik er ook last van, en hoewel ik het nog nooit heb gedaan, verlangt mijn lichaam zo erg naar zon/vitamine D dat ik vannacht zelfs droomde over een zonnebank. Ja echt.

Tips voor meer balans in je dagelijks leven
Afijn, hoe pak je dit dan aan?
X Laten we beginnen met het dagelijkse tafereel van opstaan en naar bed gaan. Zet je wekker vanaf vandaag op een vast moment. Gun jezelf één dag in het weekend waarin je langer mag blijven liggen, maar de rest van de week is daar geen sprake van. Kies een tijdstip waarbij je dus elke dag op tijd je ding kunt doen. Stel zo ook een limiet in voor in de avond. Probeer een tijdstip uit te kiezen waarmee je nog 8,5 uur tijd in bed over houdt. Zo heb je nog voldoende tijd om een boek te lezen, even gezellig met je vriend(in) te zijn of nog even je buikspieren te oefenen. Dus gaat je wekker voortaan elke dag om 06:30? Zorg dan dat je om 22:00 boven bent. Natuurlijk kun je hierin variëren a.d.h.v. jouw slaapgewoonten, maar reken altijd een half uur éxtra om in slaap te komen of nog even te ontspannen!
X Gebruik je agenda. Weet jij de zomerse maanden misschien door te komen met je agenda zoveel mogelijk buiten bereik, helpt het je in donkere maanden om duidelijk te weten waar je aan toe bent en vooral: je eraan te houden. Schrijf alles op en streep het vervolgens lekker door wanneer je het gedaan hebt.
X  Het is buiten dan misschien heel erg koud en vies en nat en… Ho Stop! Het is namelijk ook heel erg mooi. Er hangt onwijs veel zuurstof in de lucht en met hoge laarzen, een warme trui en jas en een coole muts heb je het ook niet meer koud. Blijf op je vrije zondag iets langer liggen om dan vervolgens met vriend(in)lief in de auto te stappen naar het bos. Het zal je goed doen en nog belangrijker: je zult ervan gaan ontspannen.

Tips voor meer balans in je trainingen
X
 Maar naast al dat balans in je dagelijks leven, heb je ook nog je trainingen die gedaan moeten worden. En om daarin de juiste balans te houden, dien je ervoor te zorgen dat je blijft trainen. Want zodra je gaat zeggen: vandaag niet, komt morgen. En dit zich een paar keer herhaalt, dan raak je uit het ritme en dus uit balans.
X Houd je eetgedrag in de gaten, in de winter hebben we vaker de neiging ongegeneerd allerlei lekkers in ons mond te stoppen en raken vervolgens gefrustreerd dat de weegschaal een zwaarder gewicht aangeeft. Dus blijf trainen, maar blijf ook normaal eten en beloon jezelf af en toe i.p.v. dagelijks.  ;)
X Stel jezelf doelen , wanneer je dan toch een keer een training overslaat, kun je besluiten de volgende keer iets langer of verder door te lopen en zo alsnog je kilometers te halen aan het eind van de week/maand!

 Heb jij last van de welbekende winterdip? Of huppel je vrolijk verder van waar je gebleven was in de zomer?

Credits: 
Foto: Jasmine Janissen
YO-GA Sweatshirt: €65,- Reebok 
Thermotight: €43,95 Kari Traa 
Tijgerprint hemdje: €9,99 H&M
Natural running schoen: €114,99 Nike

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Chantal
  25 november 2014 at 14:56

  Gewoon een hond nemen (of lenen), verplicht om 3 x per dag naar buiten te gaan. En ik moet zeggen de keren dat ik in de regen moet lopen, zijn op 1 hand te tellen. Meestal regent het niet de hele dag.

  • Reply
   Girlontherun
   26 november 2014 at 18:06

   Haha ja, die zorgt er wel voor dat je de deur uit stapt! Maar fijn om te lezen dat dat jou in ieder geval erdoor heen trekt :) Wat voor trouwe viervoeter heb je?

 • Reply
  Cindy
  25 november 2014 at 16:27

  Ik merk nú al dat ik liever naar iets ongezonds grijp dan de gezonde varianten. Daarom heb ik met mijn vriend afgesproken dat we niet meer zoveel snoep enzo in huis halen. Ik ben blij dat ik aangesloten ben bij een loopgroep en bij een yogaklas, zo haal ik mijn credit met 4 x per sporten wel. En vandaag moest ik ruim een uur wachten bij een autogarage, toen heb ik een uur flink gewandeld. Fijne tips!

  • Reply
   Girlontherun
   26 november 2014 at 18:07

   Wauw, heel goed bezig Cindy! Zo kom je er inderdaad wel met 4x sporten zonder in de sleur te raken. En dat van dat ongezond eten, blijft lastig maar dat is wel de makkelijkste manier. Heb je het niet in huis, kun je het ook niet pakken! :)

 • Reply
  The Weekend Traveller
  27 november 2014 at 14:22

  Blijft altijd lastig – het is lekkerder om langer in het bed te blijven, er zijn verschillende smaken van kruidenoten om te snoepen, gezelliger om wijn te drinken naast te verwarming….Daarom gaan wij vliegen naar de tropisch!

  Aan de seriuze kant, blijven hardlopen en fietsen helpen mij enorm om de winter depressie te voorkomen. Het is eigenlijk erger voor mij want ik ben opgegroied in de tropisch.

  – Dheza

 • Leave a Reply