2DAY'S POSTS INFO

In 4 stappen gemotiveerd blijven om te hardlopen


Eerlijk gezegd heb ik nog nooit iemand horen zeggen: ‘Ik? Ik heb altijd zin om te hardlopen. Ik vind het altijd leuk en sla nooit een training over. Oh, en ik verzin echt geen smoesjes en heb al helemaal nooit een dip gehad!’  Precies, want het klinkt net zo onwerkelijk als dat het is. Soms raak je gewoon even van de weg en moet je je best doen om (heuvel op) weer op je paadje terug te komen. Als het eenmaal weer draait, zul je zien dat het voorlopig wel weer lekker gaat. Maar wat als je merkt dat je op dit moment een beetje de weg bent kwijt geraakt? En het terug krabbelen je niet zo goed afgaat? Daarvoor geef ik je vandaag 4 stappen zodat je dip binnen no time tot het verleden tijd behoort!

Stap 1: Inplannen

Wat je reden ook is dat jij nu mijn blog aan het lezen bent in plaats van buiten aan het hardlopen bent, er moet iets gaan veranderen. En don’t worry, je hoeft nu niet a la direct je loopschoenen te veteren, maar laten we beginnen bij het begin. Plannen. Trek je agenda, telefoon of goed werkend brein er even bij en breng in kaart wanneer en hoe vaak je gaat hardlopen. Schrijf het op, typ het of sla het heel goed op, maar vanaf nu ben je een verplichting aan gegaan op die dagen. Stom. Maar noodzakelijk om weer aan t lopen te gaan of blijven.

Stap 2: Vul je training in

Oke, je hebt nu dus een aantal trainingen ingepland. Bedenk ook nu alvast wat je gaat doen tijdens die trainingen. Dit kan varieren van een heel schema van die training tot een afstand of tijd dat je buiten bent. Wanneer je van te voren weet wat je gaat doen, weet je wat je kunt verwachten en hoe lang je er voor uit moet trekken. Dit verkleint de kans op onnodige smoesjes. En, wanneer je dan je training volbrengt ben je weer extra blij, vooral wanneer je net iets verder of langer hebt gelopen.

Stap 3: Stel doelen

Want hoe fijn het ook is om te weten dat je de komende weken weer drie keer per week aan het trainen bent, voor de meesten werkt het ook aardig motiverend om te weten waarvoor ze trainen. Stel doelen! Aan welke evenementen wil je meedoen? Of, wanneer je niet zo van de events bent, op welk moment wil je een bepaalde afstand, snelheid of duur kunnen lopen? Zet voor jezelf een finish lijn en als het even lukt, probeer daartussen dan nog een soort ‘mini finishlijnen’ te bedenken. Denk hierbij aan: Kleine loopevenementen voor de plezier of als ‘tussenstand’, of een bepaalde afstand, snelheid of duur opweg naar je einddoel.

Stap 4: Onthoud dat plezier voorop staat

Tenzij je traint voor een plekje in de top, neem dit advies van mij aan: Plezier is het allerbelangrijkste. Natuurlijk, zoals ik helemaal aan het begin al zei, niet elke training kan altijd even leuk of plezierig zijn, maar wanneer je merkt dat de minder leuke trainingen beginnen te overheersen, dan moet je bij jezelf eens nagaan voor wie of wat je dit nu werkelijk doet. Doe even een stapje terug of gooi je doelen om. Ga eens zonder je horloge of tracking app naar buiten. Of stap in de auto en rijdt naar de duinen of het bos, gewoon omdat het even totaal wat anders is dan normaal. Haal het plezier in je trainingen terug, je zult er weer voldoende motivatie uit terug krijgen om nog meer of beter te gaan trainen.

En als laatste: Het is geen stap, enkel een herinnering. Het is menselijk. Dus wanneer je even geen tijd hebt om veel te trainen of je hoofd er even niet toe staat, gun jezelf dan ook even die rust. Even niks. Maar wanneer je merkt dat je onrustig wordt of dat het nu meer uit luiheid komt of anders smoesje achtige elementen, pak dan de draad vandaag weer op. Je kon het en je kunt het. Gewoon doen!

Wat doe jij als je een dipje hebt?

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Bente
  31 oktober 2014 at 13:21

  Voor mijn vakantie heb ik me heerlijk even toe gegeven aan mijn dipje, druk op het werk, veel sociale verplichtingen en dus even helemaal niks aan sport gedaan. Nu ik weer terug ben van vakantie heb ik er weer helemaal zin in! :)

  • Reply
   Girlontherun
   31 oktober 2014 at 16:55

   Heel goed Benthe, soms heb je dat gewoon even nodig! En nu? Al nieuwe doelen gesteld?:)

 • Reply
  Marloes
  31 oktober 2014 at 14:36

  Dit blogje is TE handig voor mij! Na onze praatsessie over mijn luie leven en geen hardloop motivatie in de tram na het Acer event denk ik toch dat ik maar moet beginnen met hardlopen haha ;)!! Leuk!

  • Reply
   Girlontherun
   31 oktober 2014 at 16:56

   Ahh super om te lezen! Zou ik echt heel gaaf vinden :) weet zeker dat je het heerlijk gaat vinden!!

 • Reply
  Patricia
  31 oktober 2014 at 16:19

  Op dit moment geen motivatieboost nodig. Zit heerlijk in m’n trainingsschema voor de halve marathon en dat geeft enorm veel energie en voldoening! Jezelf doelen stellen helpt! En af en toe een wedstrijd of event ook. Plezier in het lopen heb je nodig!

  • Reply
   Girlontherun
   31 oktober 2014 at 16:57

   Dat is fijn om te horen patricia!! Heerlijk wanneer je in goede flow zit! Lekker vasthouden :)

 • Reply
  Sanne
  31 oktober 2014 at 16:50

  Jaaaa, dit had ik net nodig! Zit er even helemaal niet lekker in, geen ritme enzo.. En dat vind ik heel vervelend.. Maar vanaf volgende week, ga ik weer goed beginnen! Thanks!!

  • Reply
   Girlontherun
   31 oktober 2014 at 16:58

   Yeay, that’s the spirit!! Goed ook dat je jezelf nog even een weekend rust gunt en er dan echt tegen aan gaat. Gaat je zeker lukken Sanne!!

 • Reply
  Sierd
  2 november 2014 at 08:37

  Motivatie dip? Kende ze idd nog van vroeger, maar de laatste jaren geen last meer van ;)….toch bedankt voor de tips, want je weet nooit

  Sierd

 • Leave a Reply