2DAY'S POSTS INFO

INFO | Verschil tussen sprinter & marathon loper

Ik heb altijd, lichtelijk verward, naar de tv gekeken. Dan zag je eerst een man of vrouw aan het sprinten en die waren goed gebouwd. Veel spieren, strakke buik en flinke kuiten. En dan kijk je naar de marathon op tv en zie je, iets wat slungelige, mannen en vrouwen voorop lopen. Met flinke kuiten, maar geen armspieren of dergelijke. Een opvallend verschil, alleen ik dacht nooit veel verder na dan dat.

Tot dit filmpje. Het legt heel simpel uit wat nou de verschillen zijn tussen de sporten. Nieuwsgierig? Klik hier even.  Een belangrijk punt uit het filmpje is het verschil in spieren dat per persoon anders is. Zo kan jouw lichaam het gen meedragen waarbij jouw kansen liggen op de korte afstanden, terwijl die van je beste vriend(in) op lange afstanden liggen. Door het gen ervaar je de ene afstand als ‘lekkerder’ dan de ander.  Ik vraag mij nu af waar mijn gen onder zou vallen. Sprinten vind ik erg leuk en gaat vaak best goed, maar nu train ik naar de marathon. Zou je ook een combi gen kunnen hebben? Dat je van beide een klein beetje hebt? (Dus eigenlijk net niks hihi)  Ik hoop er in de toekomst nog achter te komen!

Misschien weet jij het wél van jezelf.
Ben jij meer een sprinter of eerder een marathon loper?
Liefs, Kirsten

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  marleen
  15 januari 2014 at 20:09

  haha goeie vraag. ik vind sprinten best lekker, maar ik voel me niet super snel en dan ben ik helemaal buiten adem en dan denk ik echt ‘wauw ik heb een conditie van niks joh!’
  maar ik kan wel vaak nog een sprintje trekken na het lopen van 10-15km, pas daarna ben ik kapot! ik moet zeggen dat ik best lang kan rennen op 11km/u maar mocht ik op een of andere manier buiten adem raken dan is het over :P
  ik vind mezelf dus meer een marathonloper omdat het “makkelijker” is, lagere intensiteit en minder vermoeiend (haha, al geldt dat niet na 42k). al zou ik misschien wel willen kiezen voor sprinten als beroep (als ik mocht kiezen), want sprinters hebben een veel afwisselendere training dan marathonlopers denk ik. zoals in het filmpje, een sprinter moet zijn bovenlijf ook trainen. en dat vind ik wel leuk. lekker veel cross-trainen, af en toe een duurloopje en sprinten voor mijn beroep ;)

 • Reply
  Erlinde
  16 januari 2014 at 19:09

  Leuke info! Misschien ben je wel een ‘allrounder’ en blink je uit op de 10 mijl of halve marathon:-)

 • Leave a Reply