INFO | Wat te doen met sportdrankjes

Je hebt ontzettend veel soorten sportdrankjes, die jou allemaal een top prestatie beloven tijdens het hardlopen.  Maar wat moet je er mee? Wanneer drink je een sportdrankje en wanneer gewoon een flesje water? En heeft dit echt zoveel invloed op jouw prestaties? Ik ben wat rond gaan zoeken en kwam op de volgende informatie:

Moeilijke termen
Om meteen maar de met de deur in huis te vallen ga ik je eerst een beetje basiskennis laten op doen over de verschillende sportdranken. Om bij het begin te beginnen, kun je ze onder verdelen in 3 soorten:  (1)Hypotoon, (2)Isotoon en (3)Hypertoon. Nog niet eerder van gehoord? Of wel eens tegen gekomen? Ik leg ze even uit.
Zoals Wikipedia zegt, wordt de concentratie van sportdrank uitgedrukt in ‘deeltjesdichtheid’. Hoe meer suikers en zouten, des te meer dichtheid het drankje heeft.

1) Hypotoon houdt in dat het drankje weinig deeltjes (suiker, zout of koolhydraten) bevat, oftewel: water is hypothoon. Hypotone drankjes kunnen snel je lichaam verlaten, omdat hun concentratie lager is dan in je bloed. (volg je me nog?) echter, heeft je dunne darm hier meer moeite mee om het uit stoten dan met Isotone drankjes en vandaar dat je vaak een klotsbuik krijgt van water drinken.
2) Isotoon, je raadt het bijna. Dit houdt in dat de concentratie van de deeltjes gelijk is aan je lichaam. Dus een lichte toevoeging van suikers of zout. Denk aan een infuus. Bij deze drankjes wordt je water dus bijgevuld in je lichaam.  Isotoon wordt dan ook meestal als poeder verkocht, die je in je fles met water kunt mengen.
3) Hypertoon, de ‘r’ verklapt het al. Dit drankje bevat een overvloed aan deeltjes, oftewel: koolhydraten. Meer dan je eigen lichaam. Hierdoor kan je lichaam ze niet meteen verbranden en blijven ze langer achter. Dit zijn drankjes als AA en Extran. Voor je vocht werken ze dus niet mee, maar wel voor je energievooorraad (energiedrankjes;)!

Dus nu?
Ja leuk, zo’n hele uitleg. Maar wat moet ik hier nu mee? Nou, op basis van het bovenstaande kan jij dus je drankjes gaan kiezen. Ben je gewoon lekker aan het trainen, dan is een Hypotoon drankje dus genoeg. Jup, gewoon water. Maar ga je net wat intensiever aan de slag? En verbrand je hierdoor stoffen die je eigenlijk weer nodig hebt? Drink dan een Isotoon drankje. Dus koop een bus met poeder via een webshop. Heb je straks een evenement en wil je echt even knallen? Zorg dan dat je een hypertoon drankje hebt voor ervoor en tijdens de run (AA of Extran), maar houdt er ook rekening mee dat je vochtgehalte op pijl blijft. Want die is net zo belangrijk!;)

Als je nu een webshop voor sportdrank opgaat en al deze termen ziet vallen, zal waarschijnlijk het kwartje gaan vallen. Altahns, dat deed het bij mij wel, hihi:)
Hopelijk hebben jullie hier ook iets aan!
Liefs, Kirsten

 

Girlontherun

3 Comments

  1. hypertone dranken zijn eigenlijk nooit goed, of beter: zijn altijd overbodig! en zeker voor een evenement! de hoge hoeveelheid koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam hieraan vocht moet toevoegen om het verder te vervoeren en op te nemen in het lichaam. niet echt een goed advies om voor een run voor een hypertone drank te kiezen, zo ontstaat er een grotere behoefte aan vocht! (ooit een wedstrijd gehad waar ze hypertone dranken serveren? het is altijd isotoon :)) na een run kan het wel handig zijn als je lang moet wachten voordat je kunt eten om je voorraden aan te vullen. maar hierbij moet dus ook voldoende water gedronken worden om niet meer dorst te krijgen.

    het beste is gewoon een isotone drank, deze verlaat de maag het snelste en wordt het snelste opgenomen. plus het houdt je gehydrateerd en houdt je voorraden op peil.

    • Ah thanks voor de info Marleen!! Jij bent er duidelijk in thuis, leuk om te lezen! Heb je nog een tip qua isotoon? Ik zie altijd zoveel verschillende flessen ;)
      (Op sommige evenementen heb ik wel eens AA drankjes gezien trouwens. Haha, best gek eigenlijk!)

      • thanks! ik studeer voeding en heb net een semester sportvoeding gehad. hierin wil ik ook mijn studie afronden over 2 jaar! :) die AA bij evenementen is voor zover ik altijd gezien heb altijd de ISO lemon! die bekende oranje heb ik nog nooit gekregen tijdens het rennen. Waar je op moet letten wat betreft isotonische dranken is dat het gehalte aan koolhydraten tussen de 6 en 8 gram per 100ml zit. daaronder is dus hypo en daarboven hyper. veel frisdranken zoals dubbelfris en de icetea van nestea zijn hierdoor ook isotoon en eigenlijk ook perfect (vind ik) om te drinken. het enige verschil hierin zijn de zouten die wel aan sportdrank toegevoegd zijn. ik heb verder geen ervaring met het drinken van dit soort frisdrank bij het rennen van een halve marathon of langer maar ik kan me voorstellen dat bij echt lange afstanden de toevoeging van de zouten wel echt nodig is!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*