2DAY'S POSTS INFO RUNNING

Motivatie Tip: Hardlopen begint pas wanneer je wilt stoppen

Je kent het wel, het is de dag van de week waarop je intervaltraining gepland staat. Of die verrekt lange duurloop. Anyway, het is een lange en zware training. Zin heb je zeker,  en anders maak je hem wel. Je weet immers dat wanneer je eenmaal rent, of beter: thuis komt van de run, je een super voldaan gevoel in ontvangst mag nemen. Echter begint het niet zo rooskleurig. Met zware benen zakt de moed letterlijk in je schoenen en moet je flink doorbijten. Op dit soort momenten kun je wel een motivatieboost gebruiken en aangezien ik hierin ervaringsdeskundige ben, deel ik de mijne graag met je!

 

“Het begint pas wanneer je wilt stoppen”


En écht, het is waar. Vraag lukraak aan iemand uit je omgeving die niet hardloopt of zij vrijwillig vijf(tien) kilometer met je mee loopt. (Uitzonderingen daargelaten, je hebt van die mafkezen..), weet ik zeker dat 9 van de 10 mensen heftig nee knikt. No way. Zo ver. Zo lang. Dat kan/wil  ik niet!

En laat dat één van de redenen zijn dat het pas begint wanneer je wilt stoppen. Want wat zou er gebeuren wanneer we allemaal zouden stoppen wanneer we beginnen te zweten? Dan zou er file ontstaan tijdens loopevenementen, waarschijnlijk zou jij nu mijn blog niet lezen en ook belangrijk: er zou niet zulke mooie loopkleding bestaan!!

Ook zouden de looptoppers in de atletiek en wegwedstrijden nooit een medaille gewonnen hebben. Zouden blessures niet bestaan (enige positieve, maar die vergeten we weer) en zou het zondagmorgen, op een paar wielrenners na, maar uitgestorven zijn.

Want grenzen verleggen is wat je verder brengt. Stel je voor dat je helemaal aan het begin, toen je voor het eerst op je oude gympen, in een katoenen shirt en joggingbroek, je eerste stappen buiten zette, gestopt was toen het moeilijk werd? Waar was je nu dan? Exact.

Het begint pas wanneer je wilt stoppen. Dat was ook de quote die mij vandaag tijdens mijn training erdoorheen sleepte. Een rustige 8 kilometer run, afgewisseld met drie snelle 1000m’s. Ik moet mijn conditie weer opbouwen en het feit dat ik naar adem hap wanneer ik op het tempo loop waar ik eerder met redelijk gemak een 10 kilometer in volbracht, steekt. Als een mes recht in mijn hart. Niet fijn. Wat gebeurde er? Mijn benen werden zwaar, mijn emotie ging van zonnestraal naar donker. Ik wou stoppen. Opgeven. Naar huis. Een auto. En op dat moment (ja echt) schoot de quote: het begint pas wanneer je wilt stoppen, in mijn hoofd. (Ergens op Pinterest tegen gekomen) En hoewel mijn benen nog net zo zwaar voelde, mijn ademhaling dramatisch was, zette ik door. Ik ronde mijn training af zoals ik van te voren bedacht had en de laatste kilometers gingen zowaar prettig.

Resultaat? Ik heb mijn grenzen weer een stukje verlegd. En zo hoop ik mijn doelen te kunnen nastreven. En weet je wat het leuke is aan dit verhaal? Het werkt ook bij jou. Herhaal deze quote als een mantra in je hoofd wanneer je het écht zwaar hebt (teveel gebruiken verminderd het effect ;) en je sleept jezelf erdoor heen.

Want eerlijk; als ik jou jaren terug had gevraagd of je ooit de afstanden die je nu loopt zou gaan hardlopen, dan had je heftig nee geschud. Of er enkel van kunnen dagdromen. Dat weten wij allebei. Dus vergeet de volgende keer wanneer je het zwaar krijgt niet: Hardlopen, het begint pas wanneer je wilt stoppen.

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

Foto: Jasmine Janissen

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Lotte
  15 februari 2015 at 17:50

  Goede motivatie! Ik heb een tijdje een runnersdip gehad, met de gladheid en de kou, waardoor mijn conditie achteruit is gegaan. Ik stond op het punt er helemaal mee te stoppen, maar ik ben weer back on track!

  • Reply
   Girlontherun
   16 februari 2015 at 07:01

   Super goed! Keep up the good running :)

 • Reply
  Miranda
  15 februari 2015 at 18:09

  Wat een goede quote en goede motivatie! Zeker waar wat je geschreven hebt.

  • Reply
   Girlontherun
   16 februari 2015 at 07:02

   Goed om te lezen!

 • Reply
  Maurits
  15 februari 2015 at 19:08

  Zeer mee eens. Bij mij begon de motivatie toen ik moest stoppen. Ik zat thuis met een shin splint en kon niet meer lopen. Nu het eenmaal kan ben ik zeer gemotiveerd om weer op niveau te komen. Ditmaal wel op een rustiger tempo ;)

  • Reply
   Girlontherun
   16 februari 2015 at 07:03

   Kijk, that’s the spirit! En inderdaad, heel blijven is onwijs belangrijk. Succes met het opbouwen! (Maar dat zit wel goed volgens mij!)

 • Reply
  Nathalie
  21 februari 2015 at 07:05

  Mooi geschreven en zeker waar! Ik ga de quote onthouden voor mijn duurloop dit weekend. Zal ‘m vast een keer nodig hebben!

 • Leave a Reply