2DAY'S POSTS REVIEW SHOES

Review New Balance Fresh Foam Zante Rotterdam Edition 2015

De limited edition schoen van New Balance, speciaal voor de Rotterdam marathon die eraan komt. Modern en snel, is hoe hij op de markt wordt gebracht. Eén voorsprong hebben ze al gemaakt, hij is oelalalekker. Het fel roze dat overgaat in zwart, het naadloze bovenwerk én het feit dat ‘ie zo licht als een veertje is, maakt dat ik niet kan wachten om hem uit te testen. Zo gezegd, zo gedaan.

Wat zegt New Balance zelf over de schoen?  

De Zante is gebouwd op het dubbele fundament dat je nodig hebt tijdens een marathon: snelheid en comfort. Zante heeft de nieuwe lichte Fresh Foam zool en een elastisch bovenwerk zonder naden dat om je voet past als een sok.
Speciaal voor de NN Marathon Rotterdam maakte New Balance een Rotterdam Fresh Foam Zante. De limited edition schoen (alleen verkrijgbaar in Nederland) heeft Rotterdam op de veters en op de N aan de zijkant, de Erasmusbrug op de inlegzool en het jaartal op de hielkap. Onder de zool staat ook Marathon en Rotterdam, voor iedereen die je achter je laat.
Fresh Foam is een unieke samenstelling en gebruik van EVA. EVA (Ethyl Vinyl Acetaat) is een veerkrachtig en sterk met lucht ingeblazen synthetisch rubber. De zool is opgebouwd uit bogen en bruggen zoals je dat in de architectuur ziet. Die verschillende bogen zorgen ervoor dat dezelfde zool op sommige plekken stevig (en meer ondersteunend) is en op andere plekken zacht en comfortabel.

Basis info schoen

Oké, hij is dus speciaal voor de Rotterdamse marathon op de markt gebracht. Iets wat ik altijd heel erg kan waarderen, want stel je voor de je je eerste marathon gaat lopen, dan is het toch onwijs vet als je dat op een speciale schoen kunt doen? Afijn, hij is van jou voor €129,95 en je koopt hem bij verschillende loopzaken door Nederland. Daarnaast is het een neutrale schoen, voor de neutrale loper. Hij is er in 2 uitvoeringen: roze-zwart voor dames & gifgroen-zwart voor de heren!

Mijn eerste indruk
Love at first sight. Ja echt, het roze, het zwart. Hij heeft de grootte van een gymp en juist niet als die van een lompe hardloopschoen en van dat soort schoenen word ik (en menig vrouw) sowieso al vrolijk. :)

Tijd voor de test: 

Op de baan

Ho. Stop. Ja, het is inderdaad een marathon schoen. En ja, hij heeft dus best wat demping. Maar toch wou ik hem meenemen, aantrekken en voelen. Op de atletiekbaan. Dus dat deed ik gewoon!

En dat beviel ontzettend goed. Boven verwachting zelfs. In het begin leek de schoen wel wat weinig te doen, ik miste hier en daar wat ondersteuning. Er zit namelijk geen stevige hielkap op en hij weegt echt niets, zo heeft hij een elastisch bovenwerk wat je ook merkt aan hoe de schoen als een sok om je voet heen vormt. Echter, toen ik de veters strakker aantrok (vaak een vergeten iets) voelde hij direct wat steviger om mijn voet.

Op de baan kwam ik er heerlijk op weg. Het doet net even wat meer dan de schoenen waar ik normaal op loop (Nike Free 5.0 of 4.0) en dat beviel mij eigenlijk wel!

In het begin was ik bang dat hij te zacht zou zijn voor op de baan, gezien hij voor de marathon op de markt is gebracht, maar eigenlijk was het een perfect fit. Hoog tijd om dus te testen hoe hij het op de weg zal doen! Voor dit onderdeel is hij in ieder geval geslaagd!

 

Op de weg

Diezelfde week besloot ik ook buiten op de weg te lopen met het verse paar. (Ik heb hem dus eerder op de baan getest dan op de weg) En ik moet bekennen… hier viel hij mij lichtelijk tegen. Ik ben een neutrale loper, maar land op de buitenkant van mijn voet en zak dan iets naar binnen. Daarnaast ben ik (nog) niet gezegend met een hele lichte loopstijl, dus vereist mijn lichaam een schoen die mij hier en daar wat extra ondersteunt. En daarvoor deed dit prachtpaar te weinig.  Ik droeg ze tijdens een heel rustig loopje, je kunt begrijpen dat de de klappen dan harder zijn dan wanneer ik op hoog tempo loop. Maar voor de rustige duurlopen zijn ze helaas niet aan mij gewaagd.

Echter, wanneer ik mijn tempo opvoerde en mijn grondcontact minder lang werd, begon de schoen steeds comfortabeler te worden. Wat ook zou kunnen verklaren waarom ik de Fresh Foam Zante op de baan wel weet te waarderen, maar wanneer ik rustig loop niet. Bij een hoger tempo is mijn grondcontact korter en heb ik gewoon minder demping nodig.

Dus, voor de langzame duurloop sla ik hem over, maar voor een snelle 5 of een korte maar pittige training trek ik ze aan!

Off-road

Daar is ‘ie niet voor bedoelt. De zool is glad waardoor je geen grip hebt wanneer je het gras op gaat. Dus gewoon lekker mee op de weg / atletiekbaan blijven! (Maareh… je kunt gerust heel nonchalant je ene voet omhoog houden en iedereen laten genieten van je zool.. vet toch?)

Mijn advies

Allereerst dien je een neutrale loper te zijn (laat het even checken bij een hardloopzaak). Wanneer jij als neutrale loper op zoek bent naar een schoen voor je snellere loopjes (op de baan of op de weg), graag zo min mogelijk gewicht aan je voet hebt en niet al te zwaar bent, dan is dit de ideale schoen. Wanneer je hem daadwerkelijk voor de marathon(training) wilt gaan gebruiken zou ik wel even opletten en er iemand naar laten kijken hoe je erop loopt en of hij voldoende steun bied aan jouw voet. Wel zou je ermee kunnen afwisselen voor de snellere trainingen en je wedstrijden erop lopen, daarvoor is ‘ie naar mijn mening namelijk perfect!

Eindoordeel

Het is voor mij de perfecte baan en wedstrijdschoen. Wellicht dat ‘ie nog wel iets teveel demping heeft voor menig baanloper (de serieuzere), maar voor mij is het prima. Ook voor de kortere en snelle wedstrijden is het een super fijn schoentje, geen onnodige demping, iets hardere zool en lekker direct. Tijdens de rustige loopjes pak ik liever een schoen die wat zachter is en meer demping en ondersteuning biedt aan mijn voet.

Verder is het een onwijs mooie schoen, die ik zelfs casual durf  aan te trekken. In tegenstelling tot andere loopschoenen waar meestal een mega zool onder zit, kan deze gemakkelijk door als gewone gymp die je tegenwoordig veel tegen komt. En hoewel deze schoen er niet voor bedoeld is, vind ik dat een prettige bijkomstigheid :-)

Wat vind jij van de schoen?

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Carina Slingerland
  6 maart 2015 at 13:58

  Dan is de schoen helaas niets voor mij! Ten eerste heb ik een ponerende schoen nodig en ik heb aangepaste zooltjes! Zelf loop ik nu, op aanraden van een sportpodoloog, op de Asics GT 2000. Dan is het dus niet verstandig om op een totaal andere schoen te gaan lopen! Ik heb in het begin van mijn hardloop carrière altijd op New Balance gelopen. Maar dan spreek ik van bijna 20 jaar terug! Nu loop ik al jaren op Asics en die bevallen mij ook uitstekend! Jammer dat ze die niet in de Rotterdam Marathon uitvoering hebben. Ik ga hem namelijk dit jaar ook weer lopen.

 • Reply
  Jenn
  6 maart 2015 at 14:07

  Wauw, heel mooi! Jammer dat hij toch een beetje tegenviel

 • Leave a Reply