2DAY'S POSTS

Waarom heuveltraining zo goed is tijdens hardlopen

Sneller worden. Sterker worden. En vooral: een beter uithoudingsvermogen. Of je nu zondag aan de start staat van de 7heuvelenloop in Nijmegen en nog even een motivatieboost nodig hebt over waarom je dit ook al weer gaat doen of nog een zetje nodig hebt om eens wat vaker dat viaduct over te gaan of die heuvel in het park te pakken. Vandaag een rijtje tips & voordelen over hoe je het aanpakt!

Hogere hartslag in lager tempo
Doe een hartslagband om, sluit hem aan op je horloge of telefoon en ren een stukje op relaxed tempo over een vlak terrein. Ga vervolgens op hetzelfde tempo een heuvel op en je schrikt van je hartslag. Want nee, je gaat niet ontzettend hard, maar heuvel op. En dat laat je hart lekker pompen! En wat heeft dat als gevolg? Je raadt het al: je krijgt het zwaarder, gaat meer zweten en verhoogd daarmee de intensiteit van je training, met als bijkomend voordeel: je uithoudingsvermogen wordt beter. Mits je dit natuurlijk wat langer vol houdt en traint.

Hoge frequentie, kleine pasjes
Tijdens de Ajax Run dit jaar moesten we in de laatste kilometer nog een pittig stukje klimmen, overal om mij heen zag ik ze één voor één verzwakken. Hoe dat kwam?  Ze probeerden met hetzelfde beentempo en snelheid als op het platte gedeelte de klim te doen. En dat gaat niet. Waarom ik het wel wist? Mountainbiken! Wanneer ik heuvel op moest schakelde ik terug naar haar lichtste versnelling en ‘verhoogde’ ik daarmee mijn beentempo terwijl de weerstand heftiger wordt. Dus eigenlijk behoud je hetzelfde beentempo als dat je deed op het vlakke stuk. Het is de enigste manier om niet direct in de verzuring  te verzinken, want daar weer uit komen tijdens een klim is haast onmogelijk en verre van een pretje. Dus zie je een heuvel? Ga dan voor je gevoel kleine en super snelle stapjes maken, voelt misschien wat onwennig, oogt misschien wat maf, maar jij bent wel degene die lachend de top bereikt en vervolgens met extra tempo kan afdalen terwijl de rest de verzuring intreedt.

Verdeel je energie
Zelfs met een hoog beentempo en kleine stapjes is het haast niet mogelijk om in je ‘wedstrijd’tempo de heuvel op te gaan, laat die gedachte dan ook lekker varen en verspil niet teveel energie aan het klimmen. Wanneer het tijd is om te dalen kun je tijd inhalen en zelfs wat extra aanzetten! (Wanneer je voor heuvels kiest in je trainingen is het natuurlijk juist leuk om te spelen met de snelheid van het klimmen. Je zult ook snel merken dat je er tijdens je gewone training baat bij hebt!

Loop je voor het eerste de 7Heuvelenloop?
Lees dan eens dit ‘aanvalsplan’ van Tiny, hij heeft het parcours al meer dan 20x volbracht (!!) en  zet daarom de belangrijkste & handigste punten voor je op een rijtje. Ideaal wanneer je nog geen idee hebt wat je kunt verwachten!

Heuveltraining is goed voor je billen
Ja echt. Dus hup, de loopband op de maximale helling en stappen maar! :)

Nog niet overtuigd?
Check dan deze webpagina voor nog meer motiverende weetjes en oh, maak je vooral niet druk of jouw heuvel wel ‘goed genoeg’ is, uit onderzoek dat Runnersweb op hun website publiceerde blijkt dat elke heuvel geschikt is! Zolang er maar helling is. Gaan dus!

Pak jij wel eens (een) heuvel(tjes) mee in je training?

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  ann
  13 november 2014 at 22:47

  Nee nog nooit gedaan. Maar de loopband gaat zeker een paar standjes in de helling, dikke billen here i come!:D
  Hoe gaan jou sportschool bezoeken? Al 3x deze week zag ik! Wat train je dan? Extra blog?(a)

  • Reply
   Girlontherun
   14 november 2014 at 21:02

   Hoi Ann, kijk, goed bezig!! Mijn sportschool bezoeken gaan goed, op dit moment train ik vooral mijn core. Ook train ik mijn armen en rug flink! Mijn benen amper, op een paar lunges na, omdat die al genoeg training krijgen tijdens mijn loopjes op dit moment! :) Maar ik zal er eens een blogje aan wijden! :)

 • Reply
  Manon
  14 november 2014 at 05:43

  Leuk om te lezen! Ik wil, zodra ik weer kan hardlopen, ook wat vaker een viaduct en trappen meenemen :)

  • Reply
   Girlontherun
   14 november 2014 at 21:02

   Jaa, goed zo!

 • Reply
  Jorien
  14 november 2014 at 15:40

  Waar ik altijd train (in Elst, vlakbij Nijmegen) zijn helaas niet heel veel heuvels te bekennen. De enige heuvel is de brug over het spoor, die ik in mijn trainingen weleens meepak! Ik zou graag meer heuveltraining willen gaan doen. A.s. zondag in ieder geval je tips toepassen (kleinere passen, hogere frequentie), hopelijk ben ik dan zo boven ;)

  • Reply
   Girlontherun
   14 november 2014 at 21:03

   Ik herken het, ik moet het hier ook met 1 viaduct doen. Maar kleine bruggetjes/heuveltjes in een park kunnen natuurlijk ook al een goede uitkomst bieden! Succes zondag!!

  Leave a Reply