Wat te doen met spierpijn?

Heb je gisteren nog een heerlijke work-out gedaan, waarbij je je helemaal over gaf. Sta je vandaag op met verschrikkelijke spierpijn! Wat kan je nu het beste doen?

Doortrainen of rust nemen?
Afhankelijk van je conditie en de intensiteit van je normale training, is doortrainen beter dan rust nemen. Je spieren moeten herstellen van de training/work-out die je hebt gehad. Je krijgt spierpijn doordat je bepaalde spieren intensief hebt gebruikt die je normaal niet gebruikt, dit kan zijn bij bijvoorbeeld een eerste keer hardlopen, of door een intensieve interval of misschien in de sportschool. Als je letterlijk gaat stilzitten, herstellen je spieren maar slecht, dus ga niet met je benen omhoog en gooi niet direct je trainingsschema in de prullenbak, maar verlaag hem. Verkort je afstanden of verminder je snelheid. Op een rustig tempo doortrainen moet je natuurlijk alleen doen bij ‘normale’ spierpijn.

En bij een blessure?
Bij een blessure moet je vooral niet naar het vorige luisteren! Een blessure betekend dat er echt iets mis is met je spieren (bijvoorbeeld gescheurd), ga hiermee naar de dokter. Vaak is rust dan juist wél veel beter, omdat je het anders nog erger kan maken. Dat geldt ook voor normale spierpijn, als je hier alsnog intensief mee door traint, kan er een blessure ontstaan. Niet verstandig dus!

Hoe voorkom je spierpijn?
Je kan spierpijn voorkomen door de intensiteit van je trainingen niet te verhogen, hierdoor train je je lichaam dus ook niet en zullen je prestaties niet verbeteren. Spierpijn is best goed, het betekend dat je spieren hard hebben gewerkt en het is een teken dat ze sterker worden! Elke training eindigen met spierpijn is niet verstandig, je kan het beter afwisselen. Ga ook voor bijvoorbeeld een duurloop op een rustig tempo en wissel deze af met een pittige interval training later in de week. Geef je spieren hierna wel rust, maar ga niet stil zitten. Blijf gewoon normaal bewegen, dat scheelt al een hoop pijn. Als een echte sporter is het voorkomen van spierpijn dus geen optie, maar de pijn zoveel mogelijk verminderen is wel zo fijn.

Nog een paar tips om spierpijn te verminderen:

  1.  Doe een warming-up, zo laat je je hartslag rustig stijgen en gaat het niet van een rustige hartslag naar een maximale hartslag in te korte tijd en je spieren worden alvast warm.
  2. Doe een cooling-down, komt neer op het bovenstaande, zo laat je je hartslag weer rustig zakken. Hoe beter je conditie, hoe sneller je hartslag weer op zijn normale niveau is. Daarnaast geef je spieren de tijd om te herstellen van grote inspanning, naar een kleinere inspanning.
  3. Rek & Strek, maar niet te lang en te veel. Je verlengt hiermee je spieren, maar kan hierdoor je spieren ook te lang maken. Zorg dat het rekken géén pijn doet en dat je niet overdrijft. Als je terug bent geldt hier weer hetzelfde, even rekken en strekken.
  4. Als je spierpijn hebt, neem dan een lekkere warme douche, ga even de sauna in of neem een warm bad. Helpt je spieren te ontspannen.
  5. Moet je snel weer verder met trainen? Bezoek dan een sportmasseur en laat je spieren even los masseren. (Denk hierbij niet aan een heerlijk rug massage, want sportmassages zijn behoorlijk pittig/pijnlijk!)
  6. Train op je eigen niveau, sloof je niet uit omdat de ander harder gaat. Als je dit wel doet, moet je nou eenmaal even op de blaren zitten.

 

Ik hou wel van een beetje strijd onderling en moet daarom ook vaak op de blaren zitten als ik samen heb getraind. (Te fanatiek?) Maar dat heb ik er wel voor over.

Wat doe jij als je spierpijn hebt, of het juist wil voorkomen? 

Girlontherun

2 Comments

  1. Ik doe na het hardlopen vaak een wisseldouche. Als ik dit eens niet doe omdat ik het niet echt prettig vind, heb ik eigenlijk altijd wel spierpijn. En ik doe het alleen op mijn benen, want ik vind het totaal niet aangenaam.

    • Daar had ik nog niet aan gedacht. Lijkt me inderdaad niet echt aangenaam… maar als het helpt.. dan moet het maar! Wel vervelend dat je zonder die douche altijd spierpijn krijgt :(

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*