TRAINEN WIN

TRAINEN #1: PR’s & Balans (+ Een Winactie!)

10885543_480051308800887_4735380145675801813_n

PR’S behalen is waar vele lopers het voor doen. Want hoevaak zien we wel niet posts op Instagram voorbij komen waarin iemand trots verteld een nieuw PR behaald te hebben? Felicitaties stromen binnen, en aan de glimlach te zien op de foto, geeft het een super gevoel! Maar, hoe loop je nu eigenlijk een PR? En wat als het maar niet lukt? Waar ligt de balans tussen presteren en genieten? En wat is mijn ervaring daarin? In deze blog leg ik het je uit en deel ik mijn ervaring van het afgelopen jaar met je. En… daarnaast sluit ik af met een super gave winactie!!

Een PR
Een PR staat voor je Persoonlijke Record. En dat is dus eigenlijk een best breed begrip. Je kunt overal een PR in behalen. Of je nu aan hardlopen of gewichtheffen doet of een fotograaf bent. Overal kun je een uitdaging in stellen en indien je die uitdaging juist volbrengt een Persoonlijk Record behalen.

Waarom een PR?
Een PR betekend dat je een persoonlijke prestatie hebt neergezet op een bepaald onderdeel. Je hebt dit bijvoorbeeld al eerder gedaan en je prestatie verbeterd (denk aan je snelste tijd op een bepaalde afstand) of je behaalt een bepaalde prestatie voor het eerst en vestigt voor jezelf daarmee een PR. Zo’n PR werkt meestal motiverend. Als je deze prestatie kunt behalen, dan kan je het vast ook verbeteren! Een PR mag je vieren. En hoe meer je hem verbeterd, hoe meer je het wilt vieren.

Persoonlijk
Ik ben ook een loper die kickt op PR’S. Nieuwe tijden zetten, sneller lopen, langer lopen… Wanneer mijn horloge na een training aangeeft dat ik mijn ‘snelste kilometer’ heb gelopen, dan geeft mij dat een kick. En ja, dan deel ik dit ook graag met de mensen om mij heen. Voor mijzelf leg ik altijd de druk op PR’S lopen tijdens een wedstrijd. Ik train een bepaalde tijd naar een bepaald evenement toe en op ‘moment supreme’ wil ik presteren. En dat lukt dus niet altijd… Hoe komt dat toch?

Balans
Dit is de sleutel tot meer PR’s. Niemand kan continu presteren. (Tenzij je misschien vals speelt, maar daar doen wij niet aan ;)) Balans is wat je verder brengt. Afgelopen jaar was bij mij de balans regelmatig zoek. Veel hardlopen, te weinig gezonde voeding om te compenseren en continu willen presteren. Soms verbeterde ik in 1 week wel twee keer mijn PR op een 10km afstand. Je voelt je op zulke momenten onoverwinnelijk en verwacht daarmee van je lichaam dat het meer kan. Tot het ineens niet meer lukt. De tempo’s lijken niet meer vanzelf uit je benen te rollen. Trainingen gaan tegenvallen omdat je niet in de richting van jezelf opgelegde tempo’s komt. De fun gaat ervan af.

Reserves
Hoewel ik het zelf in die periode niet door had, liep ik mijn reserves op. Zoals ik al zei kan niemand continu presteren, toch deed ik dat 2x in een week. Met als gevolg dat ik daarna moedeloos werd. Ik bleef lopen en trainen, maar het ging niet meer zo vanzelf. Ik kwam niet in de buurt van mijn snelle tijden en mijn energie leek na elke lange training wel weg. Dit was ook het punt waarop ik besloot te stoppen met snelheid en meer op duur te gaan. Dit was het punt dat Lotte en ik besloten voor een marathon te gaan. Om ‘Te genieten van het lopen’.

Maar, wat ik niet door had toentertijd, was dat ik mijn reserves alleen maar verder opbrandde. Van goed getrainde loper, ging ik naar bijna overtrainde loper. Continu willen hardlopen, steeds langer… Wat eindige in pijntjes, vermoeidheid, ijzertekort. Ga maar door. De energie was duidelijk op. En de PR’S bleven uit.

Even niet
De balans was er dus niet meer, waarop ik besloot helemaal even niet meer te lopen. Hier speelde natuurlijk ook heel veel dingen mee in mijn omgeving (afstuderen, nieuwe baan, relatie met je geliefde, familie & vrienden etc.). Ik heb geloof ik bijna 2 maanden niet gelopen!!

Weer oppakken
Inmiddels heb ik langzaam mijn balans weer terug gebracht. Zowel het ijzertekort is al een tijdje opgelost, maar ik ben ook bewuster geworden in mijn voeding en ik heb rust gevonden in mijn omgeving. Toen dit weer in balans was begon ik weer met lopen. En wat denk je? In mijn trainingen liep ik ineens harder dan ik het hele afgelopen jaar had gedaan. Tempo’s rolde er gemakkelijker uit, waardoor ik mijn eigen horloge zelfs begon te wantrouwen (klopt ‘ie wel?). Mijn gemiddelde hartslag bij bepaalde inspanningen is onwijs verbeterd (lees: lager geworden). En ik bruis weer van de energie voor nieuwe PR’s! (Ja, dat dan weer wel.)

De ‘clue’
Wat ik duidelijk wil maken middels deze blogpost, is dat PR’s niet alles zijn. Een PR ‘is de kers op de slagroomtaart’ wanneer je goed je best hebt gedaan. De sticker in je schriftje, wanneer de juf extra tros op je was. Mijn vriend herhaald het nog regelmatig tegen mij: Train er niet te hard voor. Wees er niet teveel mee bezig. Loop om het lopen, om je lichaam te trainen, om jezelf gezond & fit te houden. Maar laat de cijfers je nooit leiden tot bepaalde trainingen waarin je lichaam aangeeft het helemaal niet aan te kunnen. Balans is wat je erdoorheen haalt (geldt natuurlijk ook over het leven in het algemeen).

Mijn eerste wedstrijd weer
Morgen loop ik mijn eerste wedstrijd weer sinds tijden. Ik sta aan de start van de 5km Zandvoort Circuit run met het Odlo Running Team en ik heb er onwijs veel zin in. Mijn trainingen gingen super de afgelopen weken, maar ik heb geen idee waar ik op dit moment sta en waar mijn lichaam toe instaat is op dit moment. Zoals altijd, hoop ik een PR te lopen voor mijzelf. Maar of ik dit waar kan maken is een groot vraagteken. Misschien wel niet. Maar weetje? Ik heb wel heerlijk getraind, zelfs super tijden gelopen in mijn trainen en ik ben gewoon weer klaar voor de uitdaging! En we zien het wel. Een PR motiveert mij om morgen om waarschijnlijk een tandje erbij te doen, maar het dwingt mij niet meer om veel te hard te trainen. Want daar heb ik wel van geleerd: Als je naast het lopen ook nog een druk privé-leven hebt, dan is balans zoveel meer waard dan een post op Instagram met een nieuw PR!!

Winactie

Wat zijn jouw ervaringen met PR’S? Hoe behoud jij de balans tussen presteren & genieten? Wie gun jij een startbewijs?
Let me know in een reactie onder deze blog en wie weet beloon ik jouw tip met 2 startbewijzen voor de StrongSisterRun op zaterdag 30 april!!
Een run waar prestatie even niet voorop staat, maar vooral heel veel fun met hardlopen & obstakels!!!
(Sorry heren, maar: Maak je vriendin/zus/moeder/loopmaatje blij met 2 startbewijzen door jouw gouden tip te delen!:))

Hoe denk jij over PR’s? Hoe zorg jij dat je in balans blijft?
Herken je je misschien in mijn verhaal?

Liefs, Girlontherun

Volg Girlontherun ook op YoutubeInstagramFacebook & Bloglovin!:)

PS: Gebruik #GIRLONTHERUNNL of tag @GirlonterunNL in je social media, vind ik leuk! <3

Foto: Jasmine Janissen Fotografie 

 

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Adri
  19 maart 2016 at 15:41

  Kirsten, succes morgen, geniet er van.

 • Reply
  Kim
  19 maart 2016 at 16:18

  Wat een enorm herkenbare blog, goed verwoord! Knap dat je in hierin ook open over jezelf schrijft. Het is en blijft een leerproces :-) Op naar hele fijne runs en nieuwe PR’s ;-)

  • Reply
   Girlontherun
   28 maart 2016 at 11:37

   Dankjewel Kim!

 • Reply
  Chantal
  20 maart 2016 at 07:57

  Super leuk Kirsten! Leuke blog!
  Ik heb zelf een halve marathon uitgelopen. In mijn training elke keer zo snel mogelijk 7 of 10 km rennen met muziek zonder Hb meter en zo snel mogelijk weer naar huis met allerlei gedachtes in mijn hoofd. Maar de halve marathon het ik uitgelopen, helemaal stuk gelopen, tong op mijn enkels en een pr-etje: 2:06 over gedaan!

  Nu wordt ik samen met een vriendin door iemand getraind. Op onze Hb en duurloopjes. Zonder muziek en gedachte op 0. Hb moet op 140 blijven. Voor mij lastig, zit meestal op 145/150. Maar zoveel lekkerder! Je merkt dat je steeds iets sneller gaat.

  Ik ga straks de 12 km doen op Zandvoort. Misschien kom ik je nog tegen! Succes!
  Gr. Chantal

 • Reply
  Adri
  20 maart 2016 at 17:41

  Kirsten, en ik je gisteren nog succes wensen en dat je er van mocht genieten. Een PR en 1ste worden, nou dat is nog eens genieten voor jou. Gefeliciteerd.

  • Reply
   Girlontherun
   28 maart 2016 at 11:34

   Dankjewel Adri! Ja, super toevallig. Ik heb echt dubbel genoten! :)

 • Reply
  diana
  20 maart 2016 at 19:26

  Ook ik heb maar doorgelopen en wilde steeds meer tot ik klachten kreeg en bij de Fysio terecht kwam. Toen ik weer mocht trainen stond er al gauw een 10 km met de loopgroep op het programma. Dit was 9 november en met 8.4 jankend van de pijn gestopt. Toch weer te snel te ver willen. Tot 4 maart niks gedaan en nu met Renate Wennemars weer aan het opbouwen. Vandaag 18 min. Aan een stuk gelopen. Gaat weer de goede kant op. Hoop op 30 april de 5km te kunnen lopen ?

 • Reply
  Meike
  20 maart 2016 at 20:38

  Hey Kirsten! Een zeer herkenbare blog, want van een PR word je blij! Ik ook, en heb afgelopen februari zo’n 4 minuten van m’n 8 km afgesnoept en m’n PR op de 5 km half december met 1 minuut aangescherpt. Maar het belangrijkste blijft voor mij dat ik lekker loop en kan genieten. Als ik in het begin te snel loop, dan ondervind ik daar later in de training/race hinder van. Lekker verstand op 0 en gaan. Enne, gefeliciteerd met je 1e plek en PR van vandaag op de 5 km! ? Liefs, Meike

 • Reply
  Meike
  20 maart 2016 at 20:42

  Aanvulling op m’n vorige reactie: ik bedenk me ineens dat ik vergeten ben te zeggen wie ik een ticket gun om met mij de StrongSisterRun te lopen: m’n lieve zusje! Samen lekker rennen en obstakels over, hopelijk vindt zij dat ook leuk als ik de tickets win ?

 • Reply
  Patricia
  25 maart 2016 at 08:00

  Leuke blog! Ik loop al lange tijd maar vanwege blessures heb ik een tijd niet gelopen en kon ik vervolgens de motivatie niet oppakken, ik werd gek van de minutenschema’s. Nu ben ik sinds 2 maanden weer heerlijk aan het opbouwen, enkel op gevoel met een maximum opbouw van 10% per week. (oke, ik begon alleen gelijk met 2,5 km per keer maar ik wandel ook veel). Nu loop ik 6 km, niet in een snelle tijd maar in 40 minuten wat ik voor mij mooi vind. Dus helaas nog geen PR’s voor mij, hoewel ik wel moet zeggen dat ik het wel een erg lekker gevoel vind als ik net iets langer heb gelopen of net een paar seconden sneller dat is voor mij ook een PR. Belangrijk is om plezier in het lopen te hebben, te genieten van het lopen en uit te kijken naar de volgende loop en/of wedstrijd. Ik wil 2e paasdag mijn eerste 5 km wedstrijd gaan lopen en dan over een maand of 2/3 kijken voor een 10 km.
  Ik zou samen met een vriendin/ college naar de StrongSisterRun willen gaan, lijkt me een ontzettend leuke ervaring. Zij maar ook ik hebben een hoop mega gemaakt de afgelopen jaren en daarom vind ik ons eigenlijk ook wel echt Strong Sisters en willen wij graag rocken op die dag! Be Strong or Go Home! :)

 • Leave a Reply