2DAY'S POSTS

Hittestuwing: Misselijk, draaierig & kippenvel

Afgelopen zondag ging ik voor een lange run. Met mijn hardloopschoenen aan en mijn oordopjes in stapte ik vol goede moed de deur uit! Ik liep redelijk oké, mijn eerste stuk. Tot ik op de 4 kilometer zat. Ik zweette, maar had tergelijkertijd overal kippenvel. Ik werd misselijk, draaierig en voelde me heel afwezig & zwak. Ik liep op wat rustiger tempo door, in de hoop dat het weg ging. 600 meter verder ben ik gestopt. Het voelde heel raar en ik vertrouwde het niet. Ik heb mijn ouders gebeld en die kwamen mij ophalen. Na ongeveer een uur voelde ik mij weer beter worden, maar ik schrok hier wel van.

Maar waar kan dit nou door komen? Ik ben eens op zoek gegaan naar informatie en kom qua symptonen op een hittestuwing uit. Ik herken er eigenlijk alles in wat ik had, maar of dit het ook is blijft voor mij een vraag.

Hittestuwing
Hittestuwing kan optreden tijdens het hardlopen bij warme temperaturen. Als de lucht droog is en bijvoorbeeld de temperatuur hoog is, heb je meer vocht nodig. Als je je met deze hitte te warm aankleedt en een duurloop neer zet, kun je last krijgen van hittestuwing. De symptonen hiervan zijn: het wegraken van je oriëntatie, misselijkheid, braken, kippenvel en zweten. Het is ontzettend belangrijk dat je meteen stopt met lopen als je last krijgt van deze symptonen. Drink zo snel mogelijk water of iets anders met vocht. Vaak komt hittestuwing pas voor bij temperaturen boven de 24 graden en voor getrainde sporters zelfs pas boven de 28 graden. Hittestuwing kan leiden tot het verliezen van je bewustzijn en zou zelfs levensgevaarlijk kunnen worden. Zorg dat je bij hoge temperaturen altijd een halve liter water drinkt, zo’n 20 tot 30 minuten voor het lopen, zodat je vochtgehalte weer op pijl is. Bij extreem warme dagen kun je het beste om het kwartier een klein beetje water drinken. Meer informatie? Kijk dan eens hier.

 Alle symptonen kloppen, maar enkel de temperaturen niet. Het was rond de 20 graden, maar misschien had ik mijzelf nog te warm aangekleed. Voortaan toch maar weer een kort shirt aan en kort broekje!

Heb jij ook wel eens last gehad van vervelende situaties tijdens het lopen en wat deed jij toen?!

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  isabel
  19 april 2013 at 20:25

  Leuke blog! ik wilde iets zoeken over voeding bij hardlopen op je site maar je hebt geen zoekbalkje?

  • Reply
   Kirsten Lofers Adema
   21 april 2013 at 11:39

   Rechtsboven vind je een zoekbalkje, ik heb helaas nog niet geschreven over voeding. Zal ik zeker snel doen!

 • Reply
  Andrea
  19 april 2013 at 21:15

  He bah, hopelijk voelde je je snel beter. Niet gek ook na zo’n lange periode van kou, we zijn 20 graden totaal nog niet gewenst. Ik weet niet wat je aan had, maar boven de 10 graden draag ik alleen maar shorts en een t-shirt (tenzij het hard waait), omdat ik anders mijn warmte niet kwijt kan. Eigenlijk moet je je kleden of het 10 graden warmer is, dus in dit geval 30 graden.
  Ik heb 1x hittestuwing meegemaakt omdat ik bij 25 graden zo nodig een 10km wedstrijd moest lopen. Ben er een paar dagen goed beroerd van geweest… Dat doe ik dus nooit meer!

  • Reply
   Kirsten Lofers Adema
   21 april 2013 at 11:39

   Oh jeetje heftig! Ja ik had een lange tight en lang shirt aan, ik denk inderdaad te warm gekleed! Voortaan lekker in korte broek de deur uit!

 • Reply
  Elsa
  20 april 2013 at 21:21

  Het kan heel goed kloppen dat het de temperatuur was. Het was de eerste warme dag sinds lange tijd en in het zonnetje liep de temperatuur best op. De gemeten temperatuur is namelijk in de schaduw. Na afgelopen winter is je lichaam kou gewend, dus je lichaam moet ook wennen aan de warmte. Best kans dat als je aan het einde van de zomer precies dezelfde omstandigheden had gehad, er niks aan de hand was geweest. Bij de Rotterdam Marathon hadden er ook lopers last van.
  In september liep ik een westrijdje van 8 km bij 32 graden. Midden op de middag, asfalt en weinig verkoeling. Na de finish werd ik ineens even duizelig en ik kon achteraf zien dat mijn hartslag nog nooit zo hoog was geweest.

  • Reply
   Kirsten Lofers Adema
   21 april 2013 at 11:40

   Wow, ja het kan best gevaarlijk zijn! Goed blijven drinken en niet te warm aankleden. Dat moet ik goed in mijn achterhoofd houden!

  Leave a Reply