2DAY'S POSTS INFO

Waar moet je op letten wanneer je vaker gaat sporten in de week?

Dus je wilt vaker in de week gaan sporten, misschien omdat je het gewoon leuk vindt, wellicht omdat je je prestaties wilt verbeteren! Vaker in de week sporten hoeft helemaal geen probleem te zijn, zolang je maar op een aantal punten blijft letten bij jezelf. Dit om in te kunnen schatten of dat wat je doet, geen averechts effect gaat hebben.

1. Bouw de dagen op
Besluit niet om van 2 dagen ineens naar 5 dagen te gaan.  Ga bijvoorbeeld eerst naar 3 of 4 dagen.

2. Bewaak je rustdag(en)
Wil je bijvoorbeeld van 1 naar 4 dagen trainen gaan, begin dan eerst om naar 3 dagen te trainen. Zo kun je toch je lichaam nog 1-2 dagen rust geven tussendoor. Ook je rustdagen kun je uiteindelijk gaan inkorten, maar je basis moet goed zijn. Wanneer je dit met gemak aankunt, kun je een extra dag gaan toevoegen, en zo zet je hem door.

3. Vul je extra dagen eerst met lage intensiteit
De extra dag(en) die je toevoegt met trainen kun je misschien beter invullen met lage intensiteit sporten. Zo leer je je lichaam dat zij in het vervolg actief zal zijn op die rustdag(en), zonder direct volle bak te hoeven. Wanneer je lichaam in het ritme raakt, kun je de intensiteit gaan opvoeren.

4. Luister naar je lichaam
Maar blijf luisteren, natuurlijk zul je het aan je lichaam voelen dat je meer gaat trainen, maar wanneer je last krijgt van vervelende pijntjes of zelfs blessures, dan moet je goed nagaan waar dit vandaan komt. Want dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

5. Zorg voor ritme
Dus wanneer je besluit om een bepaald aantal dagen te gaan trainen, zorg dan dat de eerst volgende periode die dagen op dezelfde manier worden ingevuld qua intensiteit (de trainingen mogen natuurlijk verschillen!). Hiermee leg je een basis, wanneer je het idee hebt dat je gewend raakt eraan is het tijd om aanpassingen in te brengen. Verhoog je intensiteit, kies voor een ander soort training etc.

6. Ga aan de gang met je trainingen
Nu je basis gelegd is kun je gaan spelen met je trainingen, zoals je dat hiervoor misschien ook al deed.  Stap op je trainer af, geef aan dat je nu een X aantal dagen traint en dat je daar graag een goede verdeling in wilt  hebben. Je hoeft ook niet elke dag hetzelfde te doen, afwisseling in sport is juist goed. Triatleten trainen vaak wel twee keer op een dag en dat (bijna) iedere dag! Hoe? Doordat ze drie disciplines beoefenen (zwemmen, fietsen en hardlopen). Hierdoor belasten zij steeds andere spiergroepen en kunnen dus twee keer trainen  op een dag.

7. Beslis voor jezelf waarom je dit doet
Wanneer jouw beweegreden is: Ik vind het leuk om veel te sporten en wil mijn conditie vergroten. Dan hoef je echt niet elke training tot in de puntjes uitgedacht te hebben,  ga gewoon lekker sporten en behoud de funfactor. Is jou beweegreden: ik wil sneller/beter worden op een bepaald onderdeel, dan raad ik je echt aan om met een trainer te praten. Zij kunnen aan de hand van jouw prestaties en doelen, heel gerichte schema’s en advies geven. Zo kun je er het maximale uit halen! Want zes keer in de week trainen is heel leuk, maar wanneer je geen idee hebt met waar je mee bezig bent, zul je geen hele grote stappen maken waarschijnlijk.

8. Het allerallerbelangrijkste: Have fun!
Niet elke training gaat gemakkelijk, je hebt niet altijd zin. Maar… wanneer de demotivatie groter is dan de motivatie, dan is er iets niet goed! Houd er dus lol in, neem die rustdag wanneer je er echt behoefte aan hebt en probeer soms ook eens iets anders uit om de sleur te doorbreken. Die ene rustdag of die ene keer een andere training zullen niet beslissen of jij je doel behaald of niet! Enjoy!

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Manon
  14 oktober 2014 at 04:23

  Handige tips, hier heb ik wel wat aan :)

 • Reply
  Samantha
  14 oktober 2014 at 07:04

  Super handige tips, maar helaas niet voor mij :'( Laatste keer dat ik 7 dagen ging hardlopen, zat ik met dikke vette shinsplints en die wil ik nooit meer ;) Maar ik gebruik je tips gewoon voor het om de dag hardlopen (werkt net zo goed ;) hihihi)

 • Reply
  Esther
  24 oktober 2014 at 07:48

  Goeie tips! Ik vind het ook altijd wel moeilijk om een balans te binden en sommige weken (zoals deze) schiet trainen er helemaal bij in :(:( Dan wil ik de week erop 6 dagen sporten..

 • Leave a Reply