2DAY'S POSTS BOOKS REVIEW

‘Abebe Bikila en 20 andere mooie verhalen uit 20 jaar Runner’s World’ Boekenmaand

Een boek met gebundelde verhalen uit ons favoriete magazine ‘Runner’s World’. Samen gesteld door hoofdredacteur Olivier Heimel, in zijn voorwoord zegt hij het volgende: ‘Of het echt de mooiste zijn, zoals de ondertitel van dit boek claimt, valt natuurlijk te betwisten. De rijkdom van hardlopen is misschien juist dat het voor ons allemaal iets anders betekend. … Wat hardlopen voor jou ook is: geniet van dit boek, de fraai uitgegeven versie van de platte doos onder mijn bed.’ (Waarmee hij naar de doos met oude Runner’s World magazines refereert). Mijn interesse is in ieder geval aangewakkerd. 

Olivier Heimel is inmiddels al 4 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Runner’s World’, maar hij is niet de schrijver van dit boek. Er is eigenlijk niet eens één echte schrijver te benoemen. Er worden namelijk 21 verhalen verteld, door de ogen van de interviewer en daar zijn wel weer namen van te noemen, zo komen Kees Koomen, Peter Klooster, Dennis Meinema, Hans Koeleman, Ysband Visser, Hans van Wissen, Wiep Idzenga en Ivan Sonck allemaal aan bod. De één iets vaker dan de ander. Maar allemaal met een fijne schrijfstijl, eentje waarbij je gewoon léést dat het door een persoon met een passie voor hardlopen is geschreven.

Het boek brengt je weer wat algemene kennis bij, van de bekende lopers en iets onbekendere. Maar ieder met een inspirerend verhaal, de één zal je meer aanspreken dan de ander, zoals Olivier dat in zijn intro ook al aangaf. Één van de verhalen die mij bijvoorbeeld net even iets meer raakte was hoofdstuk 7 ‘Lang zal ze lopen’ over Leonie van den Haak. Een ultraloopster.  Het verhaal wisselt af met haar eigen gedachten tijdens de race. Onwijs bijzonder! Maar niet alleen hoofdstukken over ultralopen, want het volgende moment begeef je je in Uruzgan waar de marathon wordt gehouden binnen de hekken van het kamp. Voor even waan je je in de sfeer van uitgezonden zijn. Je komt met het boek op plekken waar je niet eerder was, bekijkt het hardlopen vanuit verschillende standpunten en ontdekt de verschillende disciplines binnen het hardlopen. Zo komt de triatlon voorbij, maar ook de ernstig verbrande atlete Ana Quirot komt aan bod. Zonder logica lees je 21 verschillende verhalen, met soms ingehouden adem door, één ding hebben ze allemaal gemeen: een passie voor hardlopen. En ik had stiekem ook niets anders verwacht van Runner’s World.

Naam boek: Abebe Bikila en 20 andere mooie verhalen uit 20 jaar Runner’s World
Auteur: Runner’s World
Pagina’s: 200
ISBN: 9789029589789
Uitgeverij: Arbeiderspers
Prijs:  €18,95 via bol.com  

Moeilijkheidsgraad: Het boek is makkelijk leesbaar geschreven. Wellicht dat het ene verhaal je iets gemakkelijker afgaat omdat het meer binnen je eigen passie valt, maar het is geen keiharde vakjargon. Wel schaaf je je algemene kennis flink wat bij.

Manier van schrijven: Is bij elk verhaal weer anders. Het zijn (bijna) geen direct beschreven interviews, maar altijd mooi verwerkt in een verhaal. Voor de Runner’s World lezers: Je kunt de manier van schrijven in het magazine beetje aanhouden. Wanneer je van die verhalen geniet, dan is dit zeker een aanrader.

Perspectief: Wisselend, soms worden er stukjes vanuit het ik-perspectief geschreven, maar het grootste gedeelte bestaat uit hij/zij perspectief.

Genre: Ontspanning, Avontuur en een beetje Informatief. Zo heb ik best wat kennis op gedaan van de verschillende inzichten in hardloop disciplines, maar neemt het je daarbij ook op avontuur in hun belevingswereld. Het is niet een boek die je regeltjes geeft of als doel heeft je van alles te leren, nee, het is echt voor ontspanning.

Waardering:

4 v/d 5 sterren

Ik geef dit boek vier sterren van de vijf. Het is een prachtig boek, die de vele mooie verhalen van het blad goed samenvoegt. De afwisseling tussen verhalen van mannelijke & vrouwelijk lopers beviel mij ook goed en zoals ik eerder al aangaf, leert het je veel over de verschillende disciplines. Het inspireert zelfs om wellicht in de toekomst ook wel bepaalde nieuwe keuzes te gaan maken. Daarmee komt ook meteen de reden dat hij niet de volle vijf sterren krijgt, want aan de verhalen zal het niet liggen, maar eerder aan mijzelf. Als ik eenmaal in een verhaal zit dat mij raakt, wil ik niet meer stoppen met lezen. Wanneer je dan weet dat er zo weer een nieuw verhaal begint, dan is dat ergens wel jammer. Ben je meer een ‘ik heb weinig tijd, maar wil wel lezen’- persoon, dan is dit boek ideaal! De verhalen zijn bondig, lezen gauw door en er zit veel afwisseling in. Al met al: voor onder de kerstboom! 

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

Lees hier de eerste recensie over het boek ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’ geschreven door Haruki Murakami en check hier de tweede recensie over het 5sterren boek van Lornah Kiplagat ‘Meisje van de nacht’.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply