2DAY'S POSTS INFO

INFO | Hoe loop ik op de juiste frequentie? (aantal passen per minuut)

Eerder vertelde ik dat ik bij de lokale Atletiek Vereniging aan de slag ging met mijn aantal passen per minuut door het gebruik van een ‘piepjes’ apparaat. Inmiddels heb ik de officiele benaming gevonden en leg ik je vandaag alles uit over hoe jij zoveel mogelijk energie overhoudt tijdens het lopen, enkel door snellere passen te maken!

Wanneer je loopt zijn je voeten (als het goed is) in contact met de grond. Je komt neer en rolt met je voet af, zwaait hem in de lucht en herhaalt het weer. Vaak land je op je hak en om snelheid te maken ga je al gauw naar grotere passen. En die grote passen maken een midden of voervoet landing haast onmogelijk. Maar, omdat je op je hak land moet je eerst nog helemaal afrollen over je middenvoet  tot aan je voorvoet voordat je je kunt afzetten om weer vaart te maken. En dat kost tijd, dus energie. Zonde!

Hoe korter jouw grondcontact is, hoe minder energie jij verspilt. Met als gevolg dat jij sneller gaat én het langer volhoudt. Sounds great right? Alleen nu nog uitvoeren, tja dat is een tweede puntje. Want wanneer loop je snel genoeg? (Houd je smartphone bij de hand!)

Op naar snelle passen in 6 stappen:

  • Stap 1: Download op je smartphone de app Metronoom Beats
  • Stap 2: Wedstrijd atleten volbrengen 180 stappen  in een minuut, stel je app hier dus op in
  • Stap 3: Blijf op je plek en zet de app aan, ga nu op de plek stappen op het piepjes geluid
  • Stap 4: Om je pas kracht bij te zetten en het tempo makkelijker bij te houden, zwaai je je armen op hetzelfde tempo mee
  • Stap 5: Heb je dit goed onder controle? Dan is het tijd om te gaan lopen!
  • Stap 6: Probeer je passen op het ritme te houden en op je voorvoet te landen.

Lukt het niet in één keer of houd je het nog niet lang vol? Oefening baart kunst! Blijf lekker herhalen. Je hoeft niet direct dit ritme je gehele afstand vol te houden, voer het langzaam door in je trainingen. Je zult merken dat het vanzelf makkelijker wordt en je misschien de piepjes bijna niet meer nodig hebt!

Tip: Vind je die piepjes maar saai? Download dan muziek met een bpm van 180, dan kun je lekker op de beat je snelle passen maken!

Ga jij er mee aan de slag? Of doe je het al?
Liefs, Kirsten

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply